برای این است که آب باران در گودال ترک شده است، آن وقت به اعتبار علاقه حال و محل به خود گودال "غدیر" میگویند؛ و اینجا چون "لایغدر" در مقابل وفاست، پس به معنای خیانت و حیله آمده است، یعنی ترک وفا.
"مرجع" مصدر میمی است، البته امکان دارد که اسم مکان باشد یعنی رجوع کردن و یا محل رجوع که روز قیامت است؛ مقصود این است که کسی که بداند در قیامت رجوع کردن چگونه است، یا کسی که بداند روز قیامت چگونه است، مکر و حیله نمی کند. اگر انسان به قیامت اعتقاد داشته باشد خیانت نمی کند، و تمام این خیانت ها و ظلم ها و ستم ها برای این است که شخص به قیامت و به بازگشت پس از مرگ برای حساب و کتاب عقیده و ایمان ندارد.
کثرت زیرک نمایان و پندار نابخردان
"و لقد أصبحنا فی زمان قد اتخذ اکثر اهله الغدر کیسا، و نسبهم اهل الجهل فیه الی حسن الحیلة"
(ما در زمانی واقع شده ایم که بیشتر مردم آن مکر و حیله را زیرکی میپندارند، و نادانان آنان را به حیله خوب - زرنگی - نسبت میدهند.)
این مطلبی که حضرت نسبت به آن زمان فرموده در همین زمان ما هم هست، و مثل این که دو زمان شبیه به هم هستند. میفرمایند: ما در زمانی واقع شده ایم که بیشتر مردم آن حقه باز هستند. "کیس" به معنای زیرکی و کلاه شرعی است؛ مثلا کسی میبیند یک قولی داده که اگر بخواهد عمل کند ضرر میکند، آن وقت یک کلاه شرعی درست میکند و از گیر آن قولی که داده در میرود، به قول خودش یک دروغ سیاسی، یک کلاه سیاسی و خلاصه به یک جوری از زیر بار آن ضرر نجات پیدا میکند و خود را زیرک میپندارد. "و نسبهم اهل الجهل فیه الی حسن الحیلة" آن وقت آدمهایی که جاهل هستند و نمی فهمند، میگویند اینها سیاستمدار هستند،