ابن ابی الحدید است.شرح ابن ابی الحدید، ج 2، ص 285؛ و برای آگاهی از بخشش های عثمان میتوان به الغدیر، ج 8، خصوصا ص 286 رجوع کرد.
بعضی دیگر از شارحان نهج البلاغه احتمال داده اندمنهاج البراعة، ج 4، ص 142؛ و شرح ابن میثم بحرانی، ج 2، ص 93 مقصود حضرت اختناق صدر اسلام است که هیچ کس دور پیامبرخدا(ص) نمی آمد و همه میترسیدند، اما حضرت امیرالمؤمنین (ع) در تمام مراحل در خدمت اسلام و پیامبر اسلام (ص) بوده و از اسلام و حق دفاع میکردند و با تمام قدرتشان فعالیت میکردند؛ این دو احتمالی است که در این مورد داده شده است.
به هرحال حضرت میفرمایند: "فقمت بالامر حین فشلوا" من قیام به امر کردم در وقتی که همه مردم میترسیدند و ضعیف بودند. اگر مقصود از "امر" حکومت و خلافت باشد، این سخنان نه با زمان رسول خدا میسازد و نه با زمان عثمان؛ چون در هیچ یک از این دو زمان حکومت در دست حضرت علی (ع) نبود؛ ولی اگر مقصود از "امر" امر به معروف و نهی از منکر باشد، هم با زمان رسول خدا(ص) میسازد، چون حضرت امیر(ع) با شمشیر خود امر به معروف و نهی از منکر میکردند در حالی که مردم دیگر میترسیدند و ضعیف بودند؛ و هم با زمان عثمان میسازد، چون علی (ع) افراد حکومت و مردم را امر به معروف و نهی از منکر میکردند، از این رو فرموده اند: "فقمت بالامر حین فشلوا" من به وظیفه خود قیام کردم وقتی که مردم در ضعف و ناتوانی بودند.
"و تطلعت حین تقبعوا" و آن وقتی که مردم سرشان را در لاکشان فرو برده و مخفی شده بودند، من سرکشی میکردم. "تطلعت" از ماده "طلع" و به معنای سرکشی کردن و خبر گرفتن، و "تقبعوا" از "تقبع" به معنای سر در لاک کردن است. فرموده اند: آن وقتی که مردم سرشان را در لاکشان کرده بودند، من سرکشی میکردم