علی (ع) و ارزش گذاری حکومت
"قال عبداللهبن العباس: دخلت علی أمیرالمؤمنین (ع) بذی قار و هو یخصف نعله، فقال لی: ما قیمة هذه النعل ؟ فقلت: لا قیمة لها، فقال (ع): والله، لهی أحب الی من امرتکم الا أن أقیم حقا أو أدفع باطلا"
(عبدالله بن عباس میگوید: وارد شدم در "ذی قار" بر امیرالمؤمنین (ع) در حالی که کفشش را وصله میکرد، پس به من فرمود: قیمت این کفش چقدر است ؟ گفتم ارزش و قیمتی ندارد، حضرت فرمود: به خدا قسم این کفش نزد من محبوبتر است از امارت و حکومت بر شما، مگر این که بتوانم حقی را به پا دارم یا باطلی را از بین ببرم و نابود کنم.)
"عبدالله بن عباس" پسر عموی حضرت علی (ع) و از کسانی است که در تشکیلات حکومت علی (ع) بوده و در مواردی هم استاندار بوده است.اسد الغابة، ج 3، ص 192؛ و تنقیح المقال، ج 2، ص 191
"ذی قار" شهرکی بوده نزدیک بصره، همان منطقه ای است که بین ایرانیها و عربها جنگ شد و به پیروزی عرب منجر شد، و گفته شده که در آنجا چشمه ای است که آب آن مانند قیر سیاه است.
حکومت وسیله است نه هدف
اگر انسان چشم بصیرت داشته باشد میداند چیزی که رفع نیاز او را بکند برای او بهتر است از چیزی که برای او ایجاد مسئولیت کند و در مقابل آن باید جوابگو باشد. بنابراین حضرت یک واقعیت را فرمود، زیرا کفشی که به نظر ابن عباس هیچ ارزشی ندارد، چون رفع نیاز آن حضرت را میکند برای او بهتر است از حکومتی که دفاع از حق و پیاده کردن حق و نابودی ظلم در آن نباشد.
حضرت علی (ع) خواسته اند در اینجا درسی به ما بدهند که اشخاص