پیامبراکرم (ص) هم "بشیر" بوده و هم "نذیر" هم مردم را به بهشت بشارت میداده و هم از غضب خدا میترسانده است، اما چون حضرت در مقام توبیخ کسانی است که با آن حضرت و اهل بیت پیغمبر بد رفتاری میکردند فقط نذیر بودن آن حضرت را ذکر میکند تا آنها را از عاقبت کار بدشان بترساند.
"و أمینا علی التنزیل"
(و پیغمبر را برانگیخت امین بر قرآنی که نازل شده از طرف خداست.)
"تنزیل" مصدر است اما به معنی اسم مفعول، یعنی نازل شده. "امین" کسی است که امانت را حفظ کند. پیغمبر قرآن را به همان صورتی که بر او نازل شده بود به مردم تحویل داد بدون این که در آن تصرف کند.
وضعیت اعراب در عصر بعثت
"و انتم معشر العرب علی شر دین، و فی شر دار"
(در حالی پیغمبر مبعوث شد که شما ای جمعیت عرب بدترین دین و بدترین سرای را داشتید.)
بدترین دین را داشتید، مردم حجاز بت پرست بودند، سیصد و شصت بت در خانه کعبه بود و بزرگشان هبل نام داشت، به دست خود میتراشیدند و پرستش میکردند. نقل کرده اند عربی بتی را که به دست خود تراشیده بود و عبادت میکرد موقعی دید دو روباه به صورت آن بول کردند، عصبانی شد و بت را به دور انداخت و گفت: "ارب یبول الثعلبان بوجهه ؟!" این هم خدا شد که دو روباه به روی آن بول کنند؟! بله بدترین دین را داشتند که دست ساز خودشان را که یک قطعه چوب و یا سنگ بود میپرستیدند.
در بدترین خانه زندگی میکردند، یعنی منطقه زندگی آنها بد بود، نه آب داشت نه آبادانی، همه اش سنگلاخ بود، اینها نوعا بیابان گرد بودند و در بیابانها و