به آنها کمک نکند، اینجا یک دست از خویشانش دریغ داشته اما هزار دست از خویشان از او دریغ شده، و کسی که به خویشانش کمک کند همه آنها پشتیبان او هستند و در حوادث و گرفتاریها از او حمایت میکنند.
"و من تلن حاشیته یستدم من قومه المودة"
(و کسی که اطرافیانش نرم باشند و اخلاقشان با مردم خوش باشد، دوستی مردم برایش ادامه پیدا میکند.)
در حقیقت حضرت خواسته بفرماید: اگر کسی بخواهد خویشان او و مردم پشتیبان او باشند و از او دفاع کنند و در وقت گرفتاری فریادرس او باشند، شرطش این است که با مال و ثروتش به آنها کمک کند و اطرافیانش با مردم نرم باشند و با خشونت و اخلاق بد با آنها برخورد نکنند، اخلاق بد اطرافیان است که انسان را از خویشان و مردم منقطع میکند.
خطبه بیست و سوم در اینجا تمام شد. از اینجا به بعد توضیحاتی است که مرحوم سید آورده اند:
"قال الشریف: أقول: الغفیرة هاهنا الزیادة و الکثرة، من قولهم للجمع الکثیر: الجم الغفیر، و الجماء الغفیر. و یروی "عفوة من أهل أو مال" و العفوة الخیار من الشئ، یقال: أکلت عفوة الطعام، أی خیاره"
(سید رضی (ع) میفرماید: "غفیرة" در اینجا معنایش زیاده و کثرت است، عربها زیاد را "جم" میگویند، "الجم الغفیر" و "الجماء الغفیر". و به جای کلمه "غفیرة" روایت شده "عفوة من اهل او مال" و "عفوة" یعنی خوبی از هر چیزی، اگر گفته میشود خوردم عفوه طعام را یعنی خوبش را.)
در قرآن میفرماید: (یسئلونک ماذا ینفقون قل العفو)سوره بقره، آیه 219 از تو سؤال میکنند چه چیزی را انفاق کنند بگو عفو را. "عفو" ممکن است به معنای خوب باشد؛ یعنی مال خوب را انفاق کن، و ممکن است به معنای زیاده باشد، یعنی آنچه که زیاده