"خصاصة" معنایش فقر و کمبود است، آیه قرآن میفرماید: (و یؤثرون علی انفسهم و لو کان بهم خصاصة)سوره حشر، آیه 9 مردم خوب دیگران را بر خودشان مقدم میدارند گرچه به خودشان فقر و بدبختی باشد.
ثروت ثروتمندان حکم چیزهای روان را دارد که هرچه از مالشان بردارند جای آن پر میشود، ثروتمندی که خداوند به او اقبال کرده هرچه از مالش بردارد جای آن پر میشود، چرا انسان از مالش بهره برداری نکند؟ خدا میفرماید: (و ما تقدموا لانفسکم من خیر تجدوه عند الله)سوره بقره، آیه 110 آنچه شما پیش میفرستید نزد خدا مییابید؛ یعنی آنچه را از ثروت خود در راه خیر مصرف کنی، مدرسه بسازی، دخترهای بی شوهر را شوهر بدهی، پسرهای بی زن را زن بدهی، اینها برای تو میماند، آن مقداری که میگذاری و میروی نفعی برای تو ندارد. خداوند در قرآن خطاب به قارون میفرماید: (و لاتنس نصیبک من الدنیا)سوره قصص، آیه 77 بهره خود را از دنیا فراموش نکن؛ بهره پولدار از دنیا همان است که در راه خیر مصرف میکند؛ حضرت هم در اینجا میفرماید کسی که خدا به او ثروت داده در درجه اول فقر خویشان فقیرش را برطرف کند.
"و من یقبض یده عن عشیرته، فانما تقبض منه عنهم ید واحدة ، و تقبض منهم عنه أید کثیرة"
(و کسی که ببندد دست خود را از خویشان و بستگانش، همانا بسته میشود از طرف او بر خویشانش یک دست، اما از طرف بستگانش بسته میشود بر او دستهای بسیاری.)
این تعبیر بسیار جالبی است، و سید رضی (ع) هم میفرماید: این تعبیر برجسته ای است. کسی که دست عطوفت و کمک خود را از خویشانش ببندد و