صفحه ۳۴۶

بیان سید رضی در مورد کلام حضرت

"قال الشریف: أقول: ان هذا الکلام لو وزن، بعد کلام الله سبحانه و بعد کلام رسول الله(ص) بکل کلام لمال به راجحا، و برز علیه سابقا. فاما قوله (ع): "تخففوا تلحقوا" فما سمع کلام أقل منه مسموعا و لا أکثر محصولا و ما أبعد غورها من کلمة ! و أنقع نطفتها من حکمة ! و قد نبهنا فی کتاب الخصائص علی عظم قدرها و شرف جوهرها"

(سید رضی گفت: می‎گویم: این فرمایش حضرت اگر سنجیده شود بعد از کلام خدا و رسول خدا(ص) با همه کلامها، بر همه آنها رجحان دارد و از همه آنها سبقت می‎گیرد. اما کلام حضرت که فرموده: "تخففوا تلحقوا" کلامی شنیده نشده که لفظش این اندازه کم و معنایش تا این حد زیاد باشد، چقدر این کلمه عمیق است ! و چقدر این جمله سیراب کننده و پر از حکمت است ! و ما در کتاب الخصائص مرحوم سید رضی کتابی داشته به نام "خصائص الائمة" یعنی امتیازهای ائمه، که این کتاب در محاسن کلام حضرت امیرالمؤمنین و فضائل ائمه بوده است، سید بن طاووس هم در کتاب "الطرف" آن را نقل کرده و همچنین علامه مجلسی هم این کتاب را نقل کرده است. تفسیر حقایق التأویل، ص 89، ترجمة المؤلف. اشاره کردیم بر بزرگی قدر این کلمه و شرف جوهر این کلمه.)

"غور" یعنی عمق. "نطفة" یعنی آب خالص که رفع عطش می‎کند.

بالاخره خطبه بیست و یکم یک خط بیشتر نبود، و به فرمایش سید رضی بسیار پرمحتوا؛ مخصوصا این جمله حضرت که فرمود: "تخففوا تلحقوا". اگر ما در زندگیمان همین یک جمله را محور قرار بدهیم سعادت دنیا و آخرتمان را تأمین کرده ایم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

ناوبری کتاب