همان گونه که صورت اشخاص با هم فرق دارد فکر اشخاص هم با هم فرق میکند، حال اگر بنا باشد دین خدا به فکر افراد سپرده شود دیگر دین خدا نمی شود، بلکه ساخته ذهن افراد میشود.
تخطئه و تصویب، و عدم جریان تصویب در سه مورد
یکی از اختلافات اساسی دیگری که بین شیعه و عده ای از علمای اهل سنت است مسأله تخطئه و تصویب است، که از همان زمان حضرت علی (ع) مطرح بوده است.این بحث را استاد در ولایت فقیه، ج 2، ص 73 تا 78 مشروحا مطرح کرده است. شیعه و عده ای از علمای اهل سنت مخطئه، و بسیاری از علمای اهل سنت مصوبه هستند. مخطئه میگویند چون حکم خدا یکی بیشتر نیست ممکن است مجتهد به آن برسد و ممکن است خطا کند و نرسد، ولی مصوبه معتقدند حکم واقعی خدا در هر مسأله ای همان حکمی است که مجتهد به آن میرسد و استنباط میکند، پس اگر دو مجتهد با هم اختلاف دارند برای هر کدام حکم واقعی همان است که به آن رسیده و خطا در کار نیست.
البته تصویب در سه مسأله راه ندارد:
مورد اول: در مسائل اعتقادی، مثل اعتقاد به یگانگی خدا، اعتقاد به معاد و این که آیا جسمانی است یا روحانی، و مسائلی از این قبیل؛ زیرا در این گونه مسائل حق یکی بیشتر نیست. نمی شود که معاد هم جسمانی باشد و هم نباشد، واقع مطلب یکی بیشتر نیست، اگر کسی دنبال حق رفت و آن را به دست آورد میشود مصیب، یعنی به حق رسیده، و اگر کسی اشتباه کرد نظرش باطل است؛ از باب مثال ما معتقد به معاد جسمانی هستیم، اگر کسی اشتباه کرد و منکر معاد جسمانی شد نظرش باطل است.
کسی که در اصول عقاید خطا کرده، اگر مقصر بوده یعنی در یاد گرفتن