اینها کسانی هستند که در راه حقیقت هستند اما گاهی از قافله عقب میافتند ولی بالاخره در راه نجات هستند و امیدوار به ترحم خدا میباشند. "امید" به این معناست که انسان برای رسیدن به امری در مقدمات آن مقداری کوشش و فعالیت کند و بعد امیدوار به گرفتن نتیجه باشد. مثل کسی که زمینی را شخم میزند، گندم میپاشد، آب میدهد، بعد ممکن است آفت بگیرد و ثمر ندهد و ممکن هم هست به ثمر برسد، در اینجا میگویند: خدایا ما کوشش خودمان را کردیم و امیدواریم که تفضل تو کاری کند که گندم ما به نتیجه برسد، این را رجا و امید میگویند. اما اگر کسی زمین را شخم نزند و گندم نپاشد و مقدمات کار را فراهم نکند، و بگوید امیدوارم که خدا به من گندم بدهد، این را حماقت میگویند.
3- "و مقصر فی النار هوی"
(و آنان که کوتاهی میکنند و در آتش سرازیر میشوند چون در راه باطل هستند.)
اینها کسانی هستند که دنبال هوای نفس و دنیا هستند، و اصلا طالب حق و حقیقت نیستند. بین قاصر و مقصر فرق است: قاصر کسی است که شرایط برای او فراهم نباشد یا این که عقل و درکش کم باشد، اما مقصر کسی است که میتواند فعالیت بکند ولی برای رسیدن به حق فعالیت نمی کند.
در قرآن کریم هم این مضمون وجود دارد، در سوره واقعه میفرماید: (و کنتم أزواجا ثلاثة فأصحاب المیمنة ما أصحاب المیمنة و أصحاب المشئمة ما أصحاب المشئمة و السابقون السابقون أولئک المقربون)سوره واقعه، آیات 7 تا 11 شما در قیامت سه دسته هستید: یک دسته اصحاب دست راست که چقدر حالشان نیکوست و یک دسته اصحاب دست چپ که چقدر حالشان سخت است و دسته دیگر آنهایی که سبقت میگیرند و اینها بسیار مقرب درگاه خدا هستند.
و در سوره فاطر میفرماید: (ثم أورثنا الکتاب الذین اصطفینا من عبادنا فمنهم