"عض علی ناجذک"
(بر دندانهایت گاز بگیر.)
"عض، یعض" یعنی گاز گرفت، در قرآن آمده است: (و یوم یعض الظالم علی یدیه)سوره فرقان، آیه 27 یعنی روزی که ظالم از فرط حسرت و ناراحتی بر دست خود گاز میگیرد، که منظور روز قیامت است.
"ناجذ" را به سه معنی گفته اند: 1- همه دندانها 2- دندان عقل 3- بین دندان نیش و دندانهای آسیابی، که به اینها "ضواحک" هم میگویند یعنی دندانهایی که در حین خنده پیدا میشوند.
علی (ع) میفرماید: وقتی که مشغول جنگ هستی و با دشمن مواجه شده ای بر دندانهایت گاز بگیر، یعنی بر دندانهای خودت فشار بیاور. این فشار آوردن یک حالت قدرت و استحکام به انسان میدهد، گاهی اوقات انسان در هوای سرد گرفتار میشود و میلرزد، اگر بخواهد لرزه اش را برطرف کند بر خودش فشار میآورد و دندانها را به هم فشار میدهد لرزه او کم میشود؛ ترس هم به همین صورت است، فشار بر دندانها این اثر را دارد که ترس انسان را برطرف میکند، وانگهی علامت غضب انسان هم هست.
از کلمات حضرت علی (ع) در نهج البلاغه استفاده میشود که فشار آوردن بر دندان سبب میشود اگر تیر یا شمشیری به سر انسان بخورد اثرش کمتر شود، و در خطبه 66 میفرماید: "و عضوا علی النواجذ، فانه أنبی للسیوف عن الهام" گاز بر نواجذ بگیرید، زیرا این کار شمشیرها را از مغز سرتان کندتر میکند. "نبا السیف" یعنی شمشیر کارگر نشد و اثر نکرد، "هام" جمع "هامة" است یعنی مغز سر انسان. و در خطبه 124 میفرماید: "و عضوا علی الاضراس فانه أنبی للسیوف عن الهام". "اضراس" جمع "ضرس" است یعنی دندان.