صفحه ۱۳۴

شیاطین در برابر علی (ع)

"الا و ان الشیطان قد جمع حزبه"

(آگاه باشید که شیطان حزب خود را جمع کرده است.)

آیا این کلام حضرت اشاره به جنگ جمل است یا صفین ؟ معلوم نیست، بالاخره مقصود یکی از این دو می‎باشد، فرقی نمی کند؛ زیرا شیطان همیشه سران را تحریک می‎کند و آنها فتنه ای به راه می‎اندازند. در خطبه هفتم حضرت فرمود: زیربنای کار این نوع مردم شیطان و فعالیت های اوست.

"و استجلب خیله و رجله"

(و شیطان سواره نظام و پیاده نظامش را فرا خواند.)

"استجلب" یعنی طلب جلب کرد. "خیل" اسب است و در اینجا منظور جماعت سواره نظام است. "رجل" جمع "راجل" است یعنی پیاده، مثل "رکب" که جمع "راکب" است، "رجل" هم به این معنی آمده است، در قرآن می‎فرماید: (و أجلب علیهم بخیلک و رجلک)سوره اسراء، آیه 64 خطاب به شیطان است که سواره نظام و پیاده نظامت را جمع آور و بر آنان بتازان. در حقیقت حضرت می‎خواهد بفرماید: کسانی که علیه من و حق اجتماع کرده اند حزب شیطان هستند، سواره نظام و پیاده نظام شیطانند، ولی تصور نشود که من میدان را خالی می‎کنم، من چون بر حقم همیشه در میدان هستم.

حضرت در خطبه 201 نهج البلاغه می‎فرماید: "لاتستوحشوا فی طریق الهدی لقلة أهله" در راه حق به خاطر کمی طرفدارانش وحشت نکنید؛ یعنی اگر حق هستی و یک نفر هم هستی از میدان در نرو. از پیامبراکرم (ص) نقل شده است که می‎فرماید: "المؤمن وحده جماعة"بحارالانوار، ج 28، ص 3؛ و وسائل الشیعة، ج 5، ص 380 مؤمن به تنهایی یک جماعت است؛ یعنی اگر

ناوبری کتاب