فتنه انگیزی مطرح نبوده است. در سوره اعراف هم این داستان تکرار شده و به همین تعبیر میفرماید: (ثم قلنا للملائکة اسجدوا لادم فسجدوا الا ابلیس)سوره اعراف، آیه 11 سپس گفتیم به ملائکه بر آدم سجده کنید پس همه سجده کردند مگر ابلیس.
اما آنجایی که مسأله فتنه انگیزی و وسوسه کردن مطرح است تعبیر به شیطان میکند، آنجایی که میخواهد بگوید شیطان آدم و حوا را فریفت و از بهشت بیرونشان کرد تعبیر به شیطان میکند و میفرماید: (فأزلهما الشیطان عنها فأخرجهما مما کانا فیه)سوره بقره، آیه 36 پس شیطان آدم و حوا را لغزاند و از بهشت بیرونشان کرد؛ در سوره اعراف هم میفرماید: (فوسوس لهما الشیطان لیبدی لهما ما ووری عنهما من سوءتهما)سوره اعراف، آیه 20 پس شیطان آدم و حوا را وسوسه کرد تا زشتی های پوشیده آنان را هویدا و پدیدار نماید.
"و اتخذهم له أشراکا"
(و شیطان آنان را برای خودش شریک - و یا دام - قرار داده است.)
"أشراک" ممکن است جمع "شریک" باشد که صفت مشبهه است، مثل "شریف" که جمعش "اشراف" میآید؛ و ممکن است جمع "شرک" به معنای دام باشد، مثل "جبل" که جمعش "اجبال" میآید. اگر جمع شریک باشد معنایش این است که اینها شریک و همکار شیطانند. اگر جمع "شرک" باشد یعنی شیطان اینها را دام خودش قرار داده است.
شیطان برای گمراه کردن افراد عده ای را پیدا میکند و دام خود قرار میدهد، در زمان خودمان به فرمایش رهبر انقلاب شیطان بزرگ آمریکا خودش نمی آید با ایران جنگ کند، صدام را تحریک میکند، سران مرتجع منطقه را تحریک