صفحه ۱۰۳

حضرت علی (ع) آینده را می‎دانست، می‎دانست جامعه مسلمین با چه گرفتاریهایی مواجه می‎شود، مسأله روی کار آمدن معاویه و بنی امیه و بنی عباس و خارج شدن خلافت اسلامی از مسیر خود و قرار گرفتن در مسیر سلطنت و ریاستهای اهل دنیا را اجمالا می‎دانست اما گفتنی نبود، و چون حضرت به این مسائل علم داشت وظیفه خودش را می‎دانست.

این که حضرت اضطراب مردم را به اضطراب طناب در چاههای عمیق تشبیه می‎کند برای بیان شدت اضطراب است؛ زیرا هرچه چاه عمیق تر باشد تزلزل و اضطراب طناب به علت طولانی بودن آن بیشتر است و کنترل کردن آن دشوارتر.

لزوم بی اعتنایی به شایعات و قضاوتهای نادرست

نکته ای را بجاست که برادران و خواهران توجه کنند، انسان در زندگی خیلی نباید گوش به حرف مردم بدهد؛ اگر هدف بزرگی دارد دقت کند، مشورت کند، بعد از آن اگر تشخیص داد راهی حق است دنبال کار خودش را بگیرد، هر کاری که انسان در جامعه انجام دهد بالاخره یک عده اشکال می‎کنند. نق ها و حرف های مردم نباید مانع کار و فعالیت و کوشش انسان بشود. ما از پیغمبران و بزرگان که بالاتر نیستیم، همیشه بعضی از مردم نسبت به کارهای آنها حرف داشتند و نق می‎زدند. به این مناسبت حدیثی را از تفسیر صافی می‎خوانم.

مرحوم فیض کاشانی از کتاب مجالس صدوق نقل می‎کند که امام صادق (ع) فرمود: "ان رضی الناس لایملک، و ألسنتهم لاتضبط، و کیف تسلمون مما لم یسلم منه أنبیاء الله و رسله و حجج الله ؟"تفسیر صافی، ج 5، ص 85، ذیل تفسیر سوره النجم رضایت مردم هیچ وقت به دست نمی آید و زبانهای آنها هیچ گاه ضبط نمی شود - که به نفع انسان حرف بزنند - و چگونه می‎توانید از چیزی که انبیا و رسولان و حجت های خدا هم از دست آن سالم نبودند سالم باشید؟

ناوبری کتاب