صفحه ۶۳۷

این جمله می‎فهماند که آل محمد نعمتی داشته اند، که همان حفظ دین و تفسیر و توضیح دین بوده، و تا آخر مردم همه زیر بار این نعمت اند و آل پیغمبر ولی نعمت مردم هستند.

"هم أساس الدین، و عماد الیقین"

(آل محمد(ص) پایه دین و ستون یقین هستند.)

ستون یقین همان منطق است، برای رسیدن به یقین منطق حقی لازم است و منطق حق پیش آل محمد(ص) بوده است.

"الیهم یفئ الغالی، و بهم یلحق التالی" یا "یلحق التالی"

(کسانی که در حق آل پیامبر غلو کرده اند باید از غلو دست بردارند و به آنان برگردند، و آنهایی که در حق آنان کوتاهی کرده اند و عقب افتاده اند باید به آنان برسند.)

کسانی که با قافله ای همسفر هستند باید همراه قافله باشند، اگر جلو بیفتند یا عقب بیفتند مواجه با خطر می‎شوند، باید خود را به قافله برسانند و از آن فاصله نگیرند. آل پیغمبر مسیر حق را طی می‎کنند، آنهایی که غلو می‎کنند و از آنها جلو می‎افتند باید برگردند؛ ائمه (ع) کسانی را که در حق پیغمبر(ص) یا علی (ع) غلو می‎کردند طرد می‎کردند و جلوی غلات را می‎گرفتند. در حدیث است کسانی آمدند و ادعا کردند علی خداست، حضرت علی (ع) دستور داد آنان را سوزاندند.اختیار معرفة الرجال (رجال کشی) چاپ دانشگاه مشهد، ص 106 درباره عبدالله بن سبا، و ص 109 درباره هفتاد نفر که ادعای غلو کردند و حضرت علی 7 آنان را در آتش سوزاند؛ همچنین مراجعه شود به بحارالانوار، ج 25، ص 261 تا 327، باب نفی الغلو فی النبی و الائمة : پس آن که از ائمه جلو افتاده "غالی" است و باید به طرف ائمه برگردد و آن که عقب افتاده "تالی" است و باید خود را به ائمه برساند تا از هلاکت نجات یابد. در حقیقت حضرت، آل نبی را تشبیه به قافله متشکلی کرده که مقتدر است و ابزار دفاع دارد، و هر کس از این قافله جلو بیفتد یا عقب بیفتد در خطر است، پس اگر جامعه

ناوبری کتاب