سید رضی (ره) شیوه اش این بوده که قسمت هایی از یک خطبه را که به نظر او جنبه ادبی و فصاحت و بلاغتش ممتازتر بوده ذکر میکرده، و از این رو اسم کتاب را "نهج البلاغة" گذاشته است یعنی روش بلاغت، و چه خوب بود اگر مرحوم سید رضی تمامی آن خطبه ها را برای ما نقل میکرد و خطبه ها را تقطیع نمی کرد؛ زیرا منابع و کتابهایی که در اختیار سید رضی بوده در اختیار ما نیست، و بسیاری از آنها از بین رفته است.
تعریف فصاحت و بلاغت
"بلاغت" یعنی سخن گفتن مطابق با مقتضای حال و مقام، یعنی مناسب با موقعیت و درک و استعداد شنونده با رعایت فصاحت در آن کلام، "فصاحت" یعنی زیبا بودن کلمات و جملات.
چنانچه کلامی از نظر واژه ها و جمله ها خیلی زیبا و لطیف باشد اما از نظر محتوا بی مناسبت باشد، چنین کلامی فصاحت دارد ولی بلاغت ندارد؛ ولی اگر از نظر محتوا بجا و مناسب باشد ولی الفاظش آن زیبایی و تناسب لازم را نداشته باشد، این کلام بلاغت ندارد؛ زیرا کلامی دارای بلاغت است که هم مناسب با موقعیت و درک و استعداد شنونده باشد و هم دارای فصاحت باشد.
خصوصیات آل پیامبر
"موضع سره"
(آل پیامبر محل اسرار پیامبر هستند.)
"سر" مطلبی است که انسان به هر کسی نمی تواند بگوید. از اینجا معلوم میشود پیغمبراکرم (ص) علاوه بر مطالب علنی که برای همه مردم بیان میکرده اند، مطالب سری هم داشته که فقط در اختیار آل خود میگذاشته اند که قدر مسلم در زمان پیامبر حضرت علی (ع) بوده است.
"و لجاء أمره"
(و پناهگاه امور پیامبرند.)
مفرد مضاف در صورتی که عهد و قرینه خلافی در کار نباشد دلالت بر جمع