را به جنگ زده ها و فقرا میدهم و یا در سایر راههای خیر خرج میکنم. البته در مورد حج مستحبی با توجه به مشکلات ارزی کشور و محاصره اقتصادی که ادامه دارد، صرف کردن پول آن در مسیر فقرا و تبلیغات اسلامی شاید بهتر باشد. مستطیع کسی است که بتواند به حج برود و برگردد و حج زندگی او را فلج نکند، و مشهور فقها علاوه بر زاد و توشه سفر، رجوع الی کفایة را هم شرط دانستند، یعنی کسی مستطیع میشود که خرج رفت و برگشت خود را داشته باشد و اگر زن و بچه دارد خرج زن و بچه اش را هم برایشان بگذارد و به علاوه وقتی که برمی گردد سربار دیگران نباشد و بتواند زندگی خود را اداره کند و شئون او هم حفظ شود.
لذا نمی شود گفت با چه مقدار پول کسی مستطیع است، مثلا کسی که بناست و توانایی و ابزار کار کردن را هم دارد مستطیع میشود در صورتی که هزینه حج را داشته باشد و میتواند زندگی خود را اداره کند. اگر زن مهریه اش به اندازه مخارج حج میشود، چون بر شوهرش واجب است که خرج او را بدهد مستطیع میشود؛ اما اگر شوهر خرج او را نمی دهد، او باید فکر برگشتش هم باشد.
معمولا زنهایی که مهریه و ارث پدر داشته باشند زود مستطیع میشوند. نکته ای که قابل توجه است این که زن در خانه شوهر ملزم نیست کار خانه را انجام دهد، و اگر بخواهد میتواند در قبال کاری که میکند از قبیل نظافت خانه و تربیت بچه و امثال آن از شوهر مزد دریافت نماید، حال اگر کسی خواست به حج برود، همسرش را هم با خود ببرد که جبران کارکردهای او را کرده باشد، چه بسا اگر زن حقوق خود را مطالبه نماید، شوهرش از استطاعت حج بیفتد.برای آگاهی بیشتر از شرایط استطاعت به مناسک حج حضرت استاد رجوع شود.