"یردونه ورود الانعام"
(مردم همه وارد میشوند بر آن خانه مثل وارد شدن چهارپایان.)
"ورود" در اصطلاح وارد شدن به راه شطی یا جایی بوده که آب عبور میکرد، و برای آب دادن شتران و سایر حیوانات از یک جایی مخصوص که سراشیب میشد میرفتند؛ این وارد شدن بر شط را "ورود" میگفتند؛ و برگشتن از آن را "صدور"، و آن محل را به اعتبار این که جای ورود است "مورد" میگفتند و به محل برگشتن "مصدر" میگفتند؛ چون محل خروج بود.
حضرت علی (ع) در اینجا تشبیه کرده اند، همان طور که چهارپایان وقتی که عطش مفرط داشته باشند با شور و ولع به شط وارد میشوند و بر یکدیگر سبقت میگیرند، بندگان خدا هم در اثر عشق مفرط به خدا و علاقه به او وقتی که نزدیک میشوند به طرف خانه خدا یکی بر دیگری سبقت میگیرند و همه با شوق و ولع به طرف خانه خدا اقبال میکنند، و دیگر مسأله این که یکی جلو برود و دیگری عقب باشد مطرح نیست، هر کس به فکر خودش است، به طور کلی امتیاز در کار نیست، لذا میبینیم در حج جوری قرار داده شده است که تمام امتیازات ملغی است، حتی از نظر لباس و پوشش همه باید یکنواخت باشند و لباس احرام بپوشند و لباسهایی که مال اقوام و ملل مختلف است و بعضی از آنها وسیله امتیاز است رها میشود و همه با یک شکل و قیافه وارد میشوند.
"و یألهون الیه ولوه الحمام"
(و با اشتیاق کامل به طرف آن میشتابند مانند توجه و پرش کبوتران.)
"یألهون الیه" با کمال شوق به طرف خانه خدا هجوم میآورند. "ولوه الحمام" مثل اشتیاقی که کبوتران دارند هنگامی که به محل سکونتشان اقبال میکنند. بعضی آن را به معنی "لاذ" یعنی پناه بردن گرفته اند. به طور کلی مقصود این است که مردم با اشتیاق کامل به طرف خانه خدا اقبال میکنند در حالی که امتیازات ملغی است.