قرار گرفته است. در این مقال درباره نحوه نفوذ و تسلط شیطان بر انسان، مظاهر محسوس و معقول شیطان، ترفندهای شیطان و شیاطین انسی سخن گفته شده، و البته با الهام و استناد به سخنان نغز و بی بدیل امام علی (ع) بیان گردیده است؛ در سراسر کتاب تذکرات اخلاقی فراوانی را با الهام از نهج البلاغه به کام دل مخاطب میریزد.
14- بعد تاریخی: در سراسر کتاب به طور پراکنده نقل های تاریخی سودمندی نیز وجود دارد که برخی از آنها با وجود آن که جنبه افسانه ای و داستانی داشته و یا مقبول طبع و عقل نمی افتد، به نحو معقولی جرح و تعدیل و احیا شده اند و بهره گیری از آنها بر ترک آنها ترجیح یافته است؛ چرا که در زمان فقر اطلاعات تاریخی انسانها درباره گذشته، اصل بر تحلیل و اصلاح خبر است نه حذف خبر؛ زیرا حذف اخبار انسان را بی گذشته ساخته و از پیشینه اش منقطع میسازد. علاوه بر آن در جای جای کتاب، پاره ای از روایات تاریخی مستند و محکم نیز ذکر گردیده و توضیح داده شده اند.
در مجموع میتوان گفت چنانکه باستان شناسان از روی یک سکه یا مجسمه یا قطعه ای بازمانده از زمانهای کهن، علائم و نشانه هایی برای کشف گوشه هایی از فرهنگ و تمدن باستان به دست آورده و تاریخی را از آن بیرون میکشند که برای افراد عادی غیرممکن و شگفت آور است، ایشان نیز از لابلای سخنان امیرالمؤمنین (ع) به حقایق تاریخی اشاره میکند، که گرچه سخن مورد بحث از نهج البلاغه اساسا تاریخی نیست اما نظراتی که از آن استنباط شده است کمک شایانی به بازسازی و ترسیم دورنمایی از اوضاع اجتماعی، فکری و اخلاقی مردم و نخبگان آن زمان میکند و درک جدیدی به انسان میبخشد. این کتاب از این دیدگاه برای کسانی که میخواهند نکات و تصاویر تاریخی جدیدی را به دست آورند، و کسانی که در رشته تاریخ صدر اسلام تحقیق میکنند بسیار مفید خواهد بود.
در موارد عدیده ای نام اشخاص در صدر اسلام آمده و بستگی ها و خویشاوندیهای آنها با یکدیگر نیز به تناسب بحث به طور دقیق ذکر شده است. این اطلاعات ظریف برای محققان و مورخانی که در پی شناختن الیگارشی