ویژگی های کتاب حاضر برخورداری از تعدد منابع است؛ مؤلف با مراجعه به آراء و اندیشه های مختلف و اشرافی که بر آنها داشته است - به ویژه آنجا که به دیدگاههای اهل سنت باز میگردد - به شرح نهج البلاغه نشسته است؛ و در جای جای کتاب، اشارات او به آرای دیگران و منابع آنها را میتوان یافت، و میدانیم که تتبع در منابع و تنوع دیدگاهها موجب غنی تر شدن و پختگی رأی خواهد بود.
11- روان بودن در عین عمیق بودن: ویژگی دیگر این کتاب که ویژگی عمومی گفتار و نوشتار آیت الله منتظری است، سلاست و نغز گفتاری است. اصولا روان بودن در عین عمیق بودن از عهده کسی برمی آید که بر آنچه میگوید احاطه داشته و آن را به نحو کامل و دقیق فهمیده و هضم کرده باشد. بالاترین هنر این است که انسان به گونه ای سخن گوید که عوام بفهمند و خواص بپسندند. مقولات فلسفی - کلامی که حتی برای خواص با عبارات مغلق و دشوار بیان میشوند، در این نوشته ها هرگاه بالضرورة نیازی به آن افتاده است با زبانی ساده و بدون تنقیص مطلب بیان شده است.
12- درسی بودن: یکی دیگر از ویژگی های این کتاب که آن را از سایر شروح ممتاز میسازد درسی بودن آن است، که به تبعیت از روش تدریس معظم له در بازگویی و یادآوری چکیده درس قبل، از تمثیل و استعاره و تشبیه - با هدف تفهیم، نه به منظور استدلال - برخوردار است.
این کتاب در رشته های گوناگون معارف بسیار سودمند است، جنبه ادبی و لغت شناسی آن در سطور پیش باز گفته شد، تنوع و چند بعدی بودن محتوا نیز قبلا مذکور افتاد، و این همه به جنبه درسی بودن و روش تدریس آن جذابیت میبخشد.
13- بعد عرفانی: بلندترین مفاهیم و معانی عرفانی را در این کتاب میتوان پیدا کرد. شرح خطبه 104 از نمونه دروس اخلاقی است که سرشار از پندهای عمیق و نکات آموزنده میباشد که چون گوینده اش را میتوان تجسم عینی آن دانست بر جذابیت گفتار افزوده است.
خطبه بلند قاصعه از پربارترین درسهای حضرت استاد است که در آن بحث شیطان از دیدگاهی اخلاقی و اجتماعی و با تشبیهات و تمثیلات عالی مورد توجه