نیرویی که یک قطره باران را میآورد تعبیر به ملک شده است.کافی، ج 8، ص 239
به طور کلی از مجموع نیروهای غیبی که جنود حق تعالی هستند و در عالم فعالند تعبیر به ملائکه شده است. لذا ملائکه مراتب مختلفی دارند، مثلا جبرئیل امین که وحی میآورد و موجود کاملی است با ملکی که یک قطره باران را میآورد خیلی تفاوت دارد، همه ملائکه هستند ولی همه آنها هم در یک سطح نیستند. بنابراین نیروهایی که در وجود انسان میباشد در حقیقت ملائکه و جنود خدا هستند و هر کدام کار مخصوص و منطقه خاصی دارند.
4 - مقدمه چهارم این است که ما یک آدم شخصی داریم که عبارت از همان کسی است که پدر همه ما بوده است و یک آدم نوعی؛ ممکن است منظور از آدم در این داستان قرآن آدم نوعی باشد؛ یعنی طبیعت انسان که در همه افراد بشر موجود است.
5 - مقدمه پنجم این که بهشت مراتب دارد، یک بهشت است که حورالعین و باغ و درخت و میوه دارد؛ این بهشت جسمانی است که قرآن و روایات وعده داده، و یک بهشت روحانی داریم که آن عبارت است از ادراک معارف و عرفان ذات و صفات خدا و ارتباط با خدا و لقاءالله و فناء فی الله؛ و کسانی که قابلیت و استعداد این را داشته باشند که معارف کامل را درک کنند، لذتی که از آنها خواهند برد به مراتب بیشتر از لذت بهشت جسمانی و باغ و حورالعین است. حافظ میگوید:
و بهشت مطلوب برای اولیای خدا همان بهشت معنوی و روحانی است؛ یعنی لقاءالله و فناء فی الله که بالاترین مرتبه بهشت هاست.