ظاهری و باطنی و عقل کامل است. و در عقل ممکن است به قدری ارتقاء پیدا کند که مانند نبی اکرم (ص) عقل کل شود و به جایی رسد که ملائکة الله هم در مقام ادراک ذات و صفات حق نتوانند به آن مقام برسند؛ این عظمت قدرت حق تعالی را میرساند.
به اصطلاح فلاسفه خداوند متعال در قوس نزول، خلقت را از عقل شروع میکند: "اول ما خلق الله العقل"بحارالانوار، ج 1، ص 97، حدیث 8؛ ج 54، ص 309 و 363؛ و در بعض روایات دارد "اول ما خلق الله نوری" (ج 1، ص 97، حدیث 7)؛ و همچنین در بعض روایات "النور" یا "نور النبی" یا "نوره مع انوار الائمة" و... دارد که مرحوم مجلسی در ج 54 بحار چاپ بیروت در ص 309 میان این روایات جمع کرده است. اولین مخلوق خدا عقل است، که به آن عالم "جبروت" میگویند، و پس از عالم عقل عالم مثال قرار دارد که عالم "ملکوت" نام دارد و متوسط بین عالم عقل و عالم ماده است، و بعد از عالم ملکوت عالم "ناسوت" که عالم ماده است قرار دارد. در قوس نزول به اصطلاح فیض حق تعالی از عقل به ناسوت میرسد.
یک قوس صعودی هم هست که در مقام تکامل، خاک که پست ترین موجود عالم ماده است تکامل پیدا میکند تا به مرحله مثال میرسد. همان قوای ظاهری و باطنی که ما داریم نمونه عالم مثال است، و سپس ارتقاء پیدا میکند به عقل با همه مراتبی که دارد. بنابراین فیض خدا هیچ گاه منقطع نمی شود؛ چنانچه قوس نزولی هست و به ناسوت میرسد، ناسوت هم قابل ارتقاء و تکامل است تا به عقل برسد. این حرکت تکاملی هم دائما وجود دارد. این عالم ماده در اثر حرکت جوهری ذاتی که دارد این ارتقاء و تکامل را پیدا میکند که ماده تبدیل به عقل میشود.
پس یک منظور این است که خدا خواسته قدرت خود را به ما تفهیم کند.
2- نکته دیگر این که خدا میخواسته تذکر دهد که ای انسان تو با این که خاک بودی به قدری تو را ارتقاء دادیم که ملائکة الله مأمور سجده تو شدند و تو بر