صفحه ۳۲۵

"من الحر و البرد، و البلة و الجمود"

(در بدن انسان حرارت و برودت، و رطوبت و خشکی هست.)

چنانکه یک جای بدن انسان خشک است و جای دیگر رطوبت دارد؛ مثل استخوان که خشک است و گوشت رطوبت دارد. این اخلاط متباین در حقیقت اشاره به همان اخلاط اربعه است که در قدیم می‎گفتند. البته امروز هم اینها را قبول دارند ولی با اسمهای دیگری می‎گویند، مثلا می‎گویند: در انسان 37 درجه حرارت وجود دارد، مع ذلک آب و رطوبت هم باید به اندازه لازم باشد. بنابراین خداوند متعال انسان را خلق کرد با این خصوصیاتی که ذکر شد.

امانت و عهد خدا نزد ملائکه

"و استأدی الله سبحانه الملائکة ودیعته لدیهم"

(و از ملائکه خواست به آن عهدی که در پیش خود دارند وفا کنند.)

خداوند متعال قبل از این که آدم را خلق کند به ملائکه اخطار کرد و هشدار داد؛ چنانکه قرآن هم نقل می‎کند و می‎فرماید: (و اذ قال ربک للملائکة انی جاعل فی الارض خلیفة)سوره بقره، آیه 30 خداوند به ملائکه خطاب کرد که من می‎خواهم در زمین خلیفه و جانشین قرار بدهم.

ممکن است مراد از خلیفه بودن همان باشد که انسان خلیفة الله بر روی زمین می‎باشد، و شاید هم مراد این است که انسان فعلی جانشین موجوداتی است که قبلا بوده اند مانند جن و نسناس، و یا آنچه از روایات و اخبار زیادی استفاده می‎شود که قبل از ما هم آدمهایی روی زمین بوده اند، حتی روایت از امام (ع) است که می‎فرماید: "هزاران آدم پیش از شما روی زمین بوده و نسلشان منقرض شده"شرح ابن میثم، ج 1، ص 173؛ تفسیر صافی، ج 5، ص 60؛ و توحید صدوق، ص 277 ؛

ناوبری کتاب