طبقات مختلف ملائکه
امکان دارد بگوییم: ملائکه طبقات مختلفی دارند که عبارتند از نیروهای غیبی که بسیاری از این نیروهای غیبی واسطه های فیض خدا هستند، یعنی بین خدا و عالم طبیعت و ماده واسطه هستند. ممکن است بعضی از آنها مجرد کامل نباشند و مجرد برزخی باشند، یعنی جسم باشند منتها جسم مثالی، و قسمتی از آنها ممکن است مجرد کامل باشند و اصلا از سنخ اجسام نباشند.
از روایات استفاده میشود که مجموع نیروهایی که در عالم طبیعت مؤثر هستند از آنها تعبیر به "ملک" شده است؛ مثلا روایتی دارد که هر قطره باران که از بالا میآید آن را ملکی میآورد"فلیس من قطرة تقطر الا و معها ملک حتی یضعها موضعها" کافی، ج 8 (روضه کافی)، ص 239 و بعد این ملک کارش تمام میشود. بنابر این احتمال میشود گفت: همان نیرویی که این قطره باران را پایین میآورد ملک نام دارد. حال میتوان اسم آن را نیروی جاذبه یا چیز دیگری گذاشت. واضح است نیرویی که یک قطره باران را پایین میآورد غیر از نیرویی است که قطره دیگر را میآورد و دوباره هم نوبتش نمی شود برای این که این نیرو با این قطره است.
بنابراین نیروهای غیبی درجات مختلف دارند، مانند نیروهایی که در جهان ماده هستند و هر کدام وظیفه ای مخصوص دارند؛ فرض بگیرید در یک حکومت، پاسبان نیروی دولت است و یک نخست وزیر هم نیروی دولت است، منتها نخست وزیر کارش سنگین تر است و منطقه کارش وسعت بیشتری دارد. حالا این نیروهای غیبی هم که واسطه فیض خدا هستند، ممکن است مراتب و درجاتی داشته باشند. بعضی از آنها مجرد کامل و بعضی دیگر مجرد مثالی باشند، بعضی از آنها بال داشته باشند و بالشان کم و زیاد باشد. ما نمی توانیم اینها را منکر شویم،