حضرت آغاز خلقت عالم ماده را که خواستند ذکر کنند فرمودند: خداوند متعال فضا را خلق کرد. "ثم انشاء سبحانه فتق الاجواء" سپس خداوند جوهای باز را ایجاد نمود.
حضرت جو و اطراف فضا را از مخلوقات خدا میبیند، و این مطلب مؤید حرفی است که فلاسفه اشراقی دارند به این شکل که فضای خالی را که هوا نداشته باشد یک موجود میگیرند، منتها از آن به بعد مجرد تعبیر میکنند، و یک بعد مادی هم داریم که همان موجودات مادی است.
نظر فلاسفه مشاء و اشراق در مورد فضا و مکان
فلاسفه مشاء فضا را یک امر موهوم میگرفتند و میگفتند فضا واقعیت ندارد، و لذا وقتی که مکان اشیاء را میخواستند تعریف کنند، میگفتند مکان هر شئ عبارت است از نسبت ظرف به مظروف یا سطح مقعر حاوی نسبت به سطح محدب محوی. مثلا اگر میپرسیدند آب در کوزه مکانش کجاست ؟ پاسخ میدادند سطح مقعر کوزه که سطح داخلش باشد مکان آب است.
اما فلاسفه اشراقی میگفتند مکان شئ عبارت است از این فضا و بعد مجردی که اجسام آن را پر میکنند و به اصطلاح این خلاای که جسم آن را پر میکند و بر ابعاد یعنی طول و عرض و عمق جسم منطبق میشود. از این رو فلاسفه اشراقی فضا را امری مخلوق و موجودی واقعیت دار میدانند.شرح حکمة الاشراق شیرازی، ص 213
ما اگر این اطاق را از همه چیز خالی کنیم حتی هوایش، بالاخره فاصله بین این دیوارها خودش واقعیتی است، این را بعد مجرد میگفتند. این که حضرت علی (ع) میفرماید: "خداوند جو و فضا را خلق کرد" دلیل بر این است که یک امر واقعیت دار است، و همان حرف فلاسفه اشراقی ثابت میشود که فضا امر موهومی نیست.