- شاید اشخاصی که در بادها تحقیقاتی دارند برایشان روشن باشد - این است که اگر عذاب باشد باد از یک سو میآید و با فشار همه چیز را با خود میبرد، ولی اگر رحمت باشد از چند سو باد میوزد و قهرا فشاری وارد نمی شود، زیرا فشار یکدیگر را خنثی میکنند و آنچه به شکل رحمت است میماند؛ و در اینجا نیز چون رحمت خدا منظور است حضرت علی (ع) "ریاح" استعمال نموده اند.
نقش کوهها در زمین
"و وتد بالصخور میدان ارضه"
(و اضطراب و جنبش زمین را با سنگهای سنگین، میخکوب و رام نمود.)
"وتد، وتد و اوتد" همگی به یک معنی است. منظور از سنگهای سخت کوههای سنگی است، زیرا بعضی کوهها تپه است ولی کوههای سنگی نوعا در ته زمین از ریشه به هم متصل اند، نظیر استخوان بندی انسان. "میدان" از ماده "ماد یمید" به معنای جنبش است، و گفتن نام میدان بر زمینهای وسیع برای این است که سابقا هنگام اسب دوانی اسبها را به آنجا میآوردند.
به هرحال کوهها حالت جنبش و لرزش زمین را مانع میشوند؛ این معنا در قرآن هم آمده است مثلا میفرماید: (القی فی الارض رواسی أن تمید بکم)سوره نحل، آیه 15 خداوند در زمین موجودات ثابتی را قرار داده است تا شما را حفظ نماید و این موجودات ثابت "رواسی" همان کوهها هستند. "رواسی" جمع "راسیة" است مثل "طوالب" که جمع "طالبة" میباشد. "تمید" هم از ماده "میدان" است، یعنی مبادا که زمین بلرزد و شما را هم بلرزاند. "میدان" مصدر است و معمولا فعلهایی که معنی حرکت دارند مصدرشان بر وزن "فعلان" است مثل جولان، فوران و حیوان.
پس این مطلبی را که حضرت علی (ع) میفرمایند در قرآن هم هست، حالا