و مؤید همین برداشت است که اگر شخصی زمین را دیوار کشی کرد، عرف یا میگوید آن را احیا کرده است یا چنین قضاوتی ندارد و نمی روند از احیا کننده بپرسند که آیا او قصد داشته یا نداشته و اگر داشته به چه قصدی بوده، آیا بارانداز میخواسته بسازد یا خانه. بر این اساس ملاک درصدق احیا آمادگی زمین است برای بهره وری در یکی از امور متعارفی که زمین را قابل بهره برداری میکند. و در اینجا نکته ای است شایان توجه. نکته دوم: مفهوم سنگچین (تحجیر) و احکام آن. نظر مشهور فقها این است که احیا موجب ملکیت است و سنگچین موجب اولویت.
[در این رابطه سخن برخی از فقها را از نظر میگذرانیم:]
1 - در مبسوط آمده است: "اگر سلطان قطعه زمین مواتی را به کسی واگذار کرد وی از دیگران بدان زمین سزاوارتر است بدون هیچ اختلاف، و نیز اگر کسی قطعه زمین مواتی را سنگچین کرد. و سنگچین اثر گذاری بر زمین است به اندازه ای که به حد احیا نرسد، مثل اینکه در آن مرزی ایجاد کند یا بر آن دیوار کشی کند و کارهایی از این قبیل، که در این صورت وی از دیگران سزوارتر است و واگذاری سلطان نیز به منزله سنگچین است."مغنی 178/6.
2 - پیش از این از شرایع درباره شرایط احیا خواندیم: "پنجم: اینکه کسی با سنگچین بروی پیشی نگرفته باشد، زیرا سنگچین مفید اولویت است نه ملکیت رقبه اگر چه با آن مالک تصرف میگردد. حتی اگر مهاجمی به قصد احیاء برای تصرف زمین سنگچین شده وی اقدام کرد میتواند وی را از آن کار باز دارد و اگر به زور آنجا را تصرف کرد و آبادش کرد مالک آن نمی شود."تذکره 413/2.