اندازد. این فرمایش آیة الله بروجردی است. اما انسان چگونه میتواند نسبت به یک ساعت آینده عمر خود اطمینان داشته باشد؟
غیر عبادی بودن خمس و زکات
در مباحث خمس و زکات مبحثی وجود دارد که آیا اینها عبادی هستند یا نه، عمده دلیل آنها بر عبادی بودن اجماع است که ما آن را خراب میکنیم و شواهدی داریم که این امور عبادی نیستند.
بلوغ در سیزده سالگی
طبق فتوای ابوحنیفه پسر و دختر در سیزده سالگی به حد بلوغ میرسند و فرقی بین آنها گذاشته نشده است مگر اینکه پیش از سیزده سال دختر حائض و یا پسر محتلم شود، روایت موثقه ای هم به این مضمون داریم.
قاعده حیلوله و قاعده فراغ و تجاوز
قاعده حیلوله جایی است که واجب مقید به وقت باشد، مانند نماز ظهر و عصر که با پایان یافتن وقت آنها و حایل شدن غروب آفتاب دیگر اداء محسوب نمی شود. قاعده فراغ و تجاوز هم جایی است که ترتب شرعی در کار باشد و نوعا آقایان میگویند این دو مخصوص نماز است ولی قاعده حیلوله در فقه کاربردهای دیگری هم دارد.
قرعه یا قاعده عدل و انصاف
در باب تزاحم حقوق آیا باید به قرعه عمل شود یا به قاعده عدل و انصاف ؟ مرحوم امام به قاعده قرعه عمل میکردند و آیة الله بروجردی به قاعده عدل و انصاف. اما به نظر میرسد عقلا به هر دو شیوه عمل میکنند. تنبیهات کفایه راجع به قرعه مباحثی دارد.
مشخص شدن تکلیف با اصول عملیه
اصول عملیه واقع را برای ما روشن نمی کند اما تکلیف را مشخص میکند؛ مانند استخاره که کشف واقع نمی کند ولی انسان معتقد را از تحیر بیرون میآورد.