بخش چهارم: نکته های فقهی - اصولی
مفاد روایت علی الید
مرحوم آیة الله بروجردی در ارتباط با حدیث علی الید میفرمودند معنای "ما اخذت" این است که اگر کسی چیزی را از کسی گرفت عهده دار پرداخت عین آن مال است ولذا اگر آن شئ تلف شد و قیمت آن الان ترقی کرده است باید قیمت روز آن را بپردازد، آنچه موظف به پرداخت آن است در مرتبه اول خود مال است و اگر تلف شده مثل و اگر نشد، قیمت روز آن را باید به صاحبش برگرداند. قابل توجه است بدانیم، روایت علی الید که یکی از محورهای فقه است و به عنوان یک قاعده از آن یاد میشود، در کتابهای روایی شیعه نیامده است و از طرق اصل سنت به آن استناد میشود.
غیر فتوایی بودن کتاب مکاسب
به مرحوم شیخ انصاری رحمة الله علیه گفتند: به فتاوای شما در [کتاب ] مکاسب میشود عمل کرد؟ فرمودند: اگر فتوایی در آن پیدا کردید به آن عمل کنید! ایشان در کتاب مکاسب مطالب را خیلی این طرف و آن طرف انداخته و ابعاد آن را مطرح کرده ولی کمتر نظر داده است.
فتوای ابوحنیفه در نبیذ خرما
در زمان پیامبر اکرم (ص) خرماها را در آب میانداختند که مقداری مزه آن عوض شود و این منشاء آن شده که بعدا ابوحنیفه به اشتباه فتوی دهد که با نبیذ خرما میتوان وضو هم گرفت و خوردن آن اشکال ندارد. بعدا خلفای عباسی از این مسأله سوء استفاده کرده و مشروب خرما میخوردند و میگفتند ابو حنیفه آن را جایز دانسته است. بالاخره مشروب مست کننده به هر شکل آن حرام است.