تأثیر دانش راویان در روایات آنان
مرحوم آیة الله بروجردی در باره عمار ساباطی میگفتند ایشان عجم بوده و به ادبیات عرب کاملا آشنا نبوده است به همین جهت الفاظ روایاتش مضطرب است، از سوی دیگر ایشان از روایات سکونی به عنوان معتبره یاد میکردند و میفرمودند روایات وی مفتی به بوده است، سکونی آدم با سواد و ادیبی بوده و روایات منقول از وی همواره کم لفظ و پرمعناست. روایت ثلاثة لا یقصرون من صلاة، التاجر فی تجارته، الجابی فی جبایته و... از سکونی است.
مضمرات سماعه یازراره
مضمرات زراره یا مضمرات سماعه، روایاتی است که راوی در جزوه و یا کتاب خویش روایتی را از امامی نقل میکرده است و در روایات بعد دیگر نام آن امام را نمی آورده و با واو عطف مینوشته است: و قال... که در روایات بعد دیگر نام آن امام در متن روایت نمی آمده است؛ به اینگونه روایت گفته میشده است مضمرات سماعه یا مضمرات زراره.
ابو البختری یا ابوالبهتری
ابوالبختری که از روات احادیث است را بعضی گفته اند در اصل ابوالبهتری بوده، همان بهتری که در زبان فارسی است.
احتمال سقط و اشتباه در کتب قدما
در کارهای فردی گاهی اشتباهاتی رخ میدهد، ما در کتاب کافی یا کتاب وسایل و کتابهایی از این قبیل میبینیم سقط هایی وجود دارد، خیلی واوها تبدیل به فاء شده یا بالعکس به همین جهت نمی شود روی این فاء و واوها تا گاو و ماهی ایستاد و بر اساس آن فتوی داد. خود من گاهی چیزی را مینویسم، یکی دوبار هم میخوانم، ولی وقتی میدهم به افراد دیگری میخوانند میبینم در نوشته ام اشتباهاتی وجود داشته است؛