برگمار تا کارهایشان را به تو گزارش دهند. سپس در مورد آنان به گونه ای رفتار کن که زمانی که خدا را دیدار میکنی معذور باشی؛ زیرا این دسته از مردم به عدل و انصاف نیازمندتر از دسته های دیگر میباشند. و در مورد ادای حق همگان به گونه ای عمل کن که در پیشگاه خداوند معذور باشی."
12 - حق دیدار خصوصی و بدون حاجب با حاکمان؛ وی با تأکید بر این نکته که: "حاکمیت موظف است ترتیبی دهد تا هرکس (اعم از موافق ومخالف) کاری و حاجتی یا نظری با یکی از حکام داشته باشد در هرمرتبه و درجه ای باشد بتواند به صورت حضوری و شخصی در یک دیدار خصوصی و بدون حاجب و مانع و یا ترس، حاجت و یا نظر خود را به حاکمیت برساند و از این جهت امنیت و آسایش داشته باشد، و موجب پیدایش عوارض منفی برای او نگردد"،ابراهیم بن محمد الثقفی، الغارات، ج 1، ص 335 و 371؛ احمد بن یحیی بن جابر البلاذری، انساب الاشراف، ج 2، ص 359؛ ابن ابی شیبة، المصنف، ج 15، ص 327. به نامه امام علی (ع) به مالک استناد میکند که میفرماید: "و اجعل لذوی الحاجات منک قسما تفرغ لهم فیه لله الذی خلقک، و تقعد عنهم جندک و اعوانک من احراسک و شرطک حتی یکلمک متکلمهم غیر متتعتع؛ فانی سمعت رسول الله (ص) یقول فی غیر موطن: لن تقدس امة لا یؤخذ للضعیف فیها حقه من القوی غیر متتعتع."سید رضی، نهج البلاغه، حکمت 19 و 52؛ الامدی، الغرر و الدرر، احادیث 924، 2112، 4792، 5342، 5685؛ ابوجعفر الصدوق، الخصال، ج 2، ص 567؛ محمد بن یعقوب کلینی، الکافی، ج 2، ص 108.
"قسمتی از وقت و نیروی خود را برای نیازمندان اختصاص ده و جلسه های عمومی با ایشان بگذار و در آن برای خدایی که تو را آفریده است تواضع کن، و یاران خود از نگهبانان و پاسبانانت را از ایشان دورساز تا هرکس از آن نیازمندان که سخنی دارد، بدون ترس و نگرانی بگوید. زیرا من از پیامبر خدا - که درود و سلام خداوند بر او و خاندانش باد - بارها شنیدم که میفرمود: امتی که در میان آنان حق ضعیف بدون درنگ واهمه از قوی گرفته نشود، هرگز رستگار نخواهد شد."