آیات متعددی از قرآن کریم بر وجوب امر به معروف و نهی از منکر دلالت دارند، که میتوان در جای خود آنها را مورد پژوهش قرار داد.شیخ طوسی، النهایة فی مجرد الفقه و الفتاوی، ص 299؛ همو، الاقتصاد الهادی الی طریق الرشاد، ص 147؛ محقق حلی، شرائع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام، ج 1، ص 341، محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 359، به نقل از شیخ و ابن حمزه و فخرالاسلام. تفصیل و استدلال به آنها در کتاب دراسات فی ولایة الفقیه، باب پنجم، فصل ششم، مسأله شانزدهم؛ و نیز باب ششم، فصل پنجم، جهت پنجم، از سوی آیت الله منتظری مورد بحث قرار گرفته است._523] محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 359، به نقل از سید مرتضی و ابوالصلاح حلبی؛ علامه حلی، مختلف الشیعة فی احکام الشریعة، ج 1، ص 338؛ حسینعلی منتظری، دراسات فی ولایة الفقیه، ج 2، ص 221.
تذکر این نکته ضروری است که بسا انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر به تنهایی ممکن نباشد؛ اما با تجمع و تشکل پیشگیری از بسیاری منکرات اجتماعی و حکومتی امکان پذیر است. در این صورت به عنوان مقدمه واجب، تجمع و تشکل واجب میشود.
2 - نصیحت ائمه مسلمین
دومین مبنایی که برای نظارت عمومی بر حاکمیت در نظام مردم سالار دینی میتوان برشمرد، فریضه "نصیحت به ائمه مسلمین" است، که مطابق آن عموم مسلمانان در جامعه اسلامی وظیفه دارند امور مسئولان و کارگزاران خود را زیر نظر داشته، خیرخواه آنان باشند و آنان را به کارهای نیک سفارش و از لغزش ها بازدارند. نتیجه این فریضه تا حدودی با امر به معروف و نهی از منکر یکسان است؛ اما میتوان تفاوت های زیر را برای این دو برشمرد:
1 - موضوع نصیحت به ائمه مسلمین نسبت به موضوع امر به معروف و نهی از منکر اخص است؛ بدین معنا که در اولی فقط مسئولان جامعه اسلامی مورد خطاب قرار