2 - مجلس خبرگان رهبری
از دیگر انتقادات آیت الله منتظری به ساختار کنونی، انتقاد به مجلس خبرگان رهبری است. ایشان تأکید میکنند که آنچه موجب پیش بینی این نهاد در قانون اساسی گردید، الهام از نامه امام علی (ع) به معاویه میباشد که در فرازی از آن آمده است: "و انما الشوری للمهاجرین والانصار، فان اجتمعوا علی رجل و سموه اماما کان ذلک لله رضی."همان، ص 190 و 191. "همانا مشورت حق مهاجرین و انصار است؛ پس اگر آنان بر مردی اجتماع کردند و او را امام نامیدند، موجب خشنودی خدا خواهد بود." تلقی اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی از این فراز نامه امام علی (ع) این بوده است که برای تعیین حاکم اسلامی، ظاهرا بیعت همه مردم به طور مستقیم لازم نمی باشد و آنان توانایی تشخیص مستقیم فقیه عادل جامع الشرایط را ندارند. آیت الله منتظری با اشاره به موفق نبودن طرح فعلی در بیست ساله اخیر، اشکالات زیر را بر آن وارد میداند:
اولا: "چه بسا برای یک منطقه، فقط یک نفر را آن هم از خارج آن منطقه معرفی میکنند و با وجود بسیاری از علما در آن منطقه مردم مجبورند به همان فرد رأی بدهند، و این امر در حقیقت انتصاب میباشد نه انتخاب.
و ثانیا: تعیین مرتبه علمی و دیگر صلاحیت های کاندیداها به فقهای شورای نگهبان محول شده که خود آنان منصوب مقام رهبری میباشند، و در نتیجه رهبر با یک واسطه از ناحیه خود وی تعیین و ابقا میشود؛ و این دوری است باطل.
و ثالثا: با وجود همه مراجع و علما و اساتید آگاه در کشور، چگونه تعیین رهبر