یادآور شدیم که میتوان بدان مراجعه نمود.
اکنون با توجه به آنچه گفته شد میگوییم: احیاء زمینهای موات به نص [آیات و روایات ] و اجماع [فقها] و سیره عملیه [عقلا و متشرعه ] جایز است، بلکه مستحب است و نسبت به انجام آن تشویق شده چون وسیله کسب روزی است که خداوند متعال در آیه شریفه: (فامشوا فی مناکبها و کلوا من رزقه) "بر کرانه های زمین گام بردارید و از روزی آن بخورید" نسبت به آن دستور داده است. مگر اینکه گفته شود: دستور در شرایطی که بیم ممنوع بودن میرود [امر در مقام توهم حظر] بر چیزی زیادتر از جواز دلالت نمی کند.
و بر اساس فرمایش خداوند متعال در سوره هود که میفرماید: (هو انشاءکم من الارض و استعمرکم فیها) جواهر 141/16.
[اوست که شما را در زمین آفریده و از شما آبادانی زمین را خواسته است.] که از آن استفاده میشود عمران و آبادانی زمین نزد خداوند متعال امر مطلوبی است. و از طرفی احیاء زمین موات موجب خارج کردن آن از حالت بدون استفاده ماندن و تضییع مال میباشد.
و چون خداوند متعال زمین و آنچه در آن است از معادن و آبها را برای مردم آفریده است، پس احیا نکردن و مصرف نکردن آن در جهتی که برای آن آفریده شده است کفران نعمت خداوند است، و خداوند در سوره ابراهیم پس از ذکر آسمانها و زمین و میوه ها و نهرها و دیگر چیزها میفرماید: (و آتاکم من کل ما سألتموه، و ان تعدوا نعمة الله لا تحصوها ان الانسان لظلوم کفار)و کل ما کان فی ایدی شیعتنا من الارض فهم فیه محللون... و اما ما کان فی ایدی غیرهم فان کسبهم من الارض حرام علیهم حتی یقوم قائمنا. (وسائل 382/6، ابواب انفال، باب 4، حدیث 12).- و آنچه را از وی خواستید به شما داد، و اگر نعمت های خدا را شماره کنید، شمار نتوانید، همانا انسان ستمگری است کفرانگر.
یعنی خداوند آنچه مقتضای طبع و خلقت او بود از نعمت های بی پایان خود را به