پس اگر آن زمین صاحب شناخته شده ای دارد باید اجاره آن را به وی بپردازد، و مالک نمی تواند تا هنگامی که وی رغبتی بدان داشته باشد آن را از دست وی بگیرد."جواهر 25/38. گمان میرود مشابه این عبارت در مبسوط نیز آمده باشد آنگونه که از مسالک آشکار میشود، ولی من تاکنون بدان دست نیافته ام.
2 - بله در زکات مبسوط در مورد زمینی که اهل آن با اختیار مسلمان شده اند آمده است: "اگر عمارت آن را رها کردند و آن را ویران بر جای نهادند جایز است امام آن را به کسی واگذار کند که آن را آباد کند به هر مقدار از نصف یا ثلث یا ربع که صلاح میداند، آنگاه بر آباد کننده است که پس از کنار نهادن حق قباله و مخارج زمین، در صورتی که چیزی باقی ماند و به حد نصاب رسید یک دهم یا یک بیستم [به عنوان زکات ] بپردازد، آنگاه بر امام است که به صاحب زمین حق رقبه وی را بپردازد."جواهر 23/38.
3 - در جهاد شرایع آمده است: "هر زمینی که اهل آن آبادانی آن را واگذارده بر امام است که آن را به کسی که آن را آباد کند واگذارد و بر اوست که اجاره آن را به ارباب آن بپردازد. و هر زمین مواتی که کسی برای آبادانی آن پیشی گیرد بدان سزاوارتر است، و اگرمالک شناخته شده ای دارد باید اجاره آن را به وی بپردازد."ان الارض لله تعالی: جعلها وقفا علی عباده، فمن عطل ارضا ثلاث سنین متوالیه لغیر ما علة اخذت من یده و دفعت الی غیره. وسایل 345/17، کتاب احیاء موات، باب 17، حدیث 1.
4 - در جهاد مختصر النافع آمده است: "و هر زمینی که اهل آن آبادانی آن را واگذارده اند بر امام است که آن را به کسی واگذار کند که آبادش سازد، و بر اوست که اجاره آن را به اربابش بدهد. و هر زمین مواتی که کسی بدان پیشی گرفته و آبادش کرده وی بدان سزاوارتر است، و اگر مالکی دارد اجاره آن را به وی بپردازد."نهایه 420/.