مجوسی یا ستاره پرست یا گوساله پرست، بجز مسیحیان بنی تغلب و به ویژه اهل نجران."آن گونه که در قاموس اللغة آمده: مقصود از سامرة - در عبارت ماوردی - یا همان گوساله پرست است، یا دهری و یا قومی از یهود که در بعضی عقائد با آنها مخالف اند.
8 - باز در همان کتاب است: "و همه مشرکان چه مجوسی باشند یا بت پرست و آتش پرست و سنگ پرست و ستاره پرست و گوساله پرست، از همه اینها جزیه پذیرفته میشود؛ مگر کسانی که اهل رده هستند و بت پرستان عرب."احکام السلطانیة 143/.
9 - در مختصر خرقی که در فقه حنابله است آمده است: "جزیه مگر از یهودی یا مسیحی یا مجوسی پذیرفته نمی شود، در صورتی که بدانچه بر آن پیمان بسته اند پایدار بمانند. و دیگران یا باید اسلام را بپذیرند یا کشته شوند."بدایة المجتهد 376/1 (چاپ دیگر331/1).
در مغنی ابن قدامه در شرح این جمله آمده است: "یعنی بجز یهود و نصاری و مجوس جزیه از آنان پذیرفته نمی شود و بر دین خود واگذارده نمی شوند و جز اسلام از آنان پذیرفته نمی شود، و اگر اسلام نیاوردند کشته میشوند. این ظاهر مذهب احمد است، و حسن بن ثواب از او نقل کرده است که از همه کفار مگر بت پرستان عرب جزیه پذیرفته میشود، به خاطر این که حدیث بریده به خاطر عام بودن آن دلالت بر این دارد که از همه کفار جزیه پذیرفته میشود، فقط بت پرستان عرب از آن استثناء شده اند..."خراج 122/.
10 - در منتهی آمده است: "بر هر فرد از اهل کتاب که عاقل بالغ مذکر باشد جزیه منعقد میگردد. مراد ما از اهل کتاب کسانی هستند که به حقیقت دارای کتاب هستند، مانند یهود و نصاری