جزیه و خراج و تفاوت بین آنها
جزیه مالیاتی است که به طور معمول سرانه بر اهل ذمه بسته میشود، اگر چه برخی موارد از زمینهای آنان نیز همین مالیات گرفته میشود.
و خراج به مالیاتی گفته میشود که بر زمینهایی که با جنگ گشوده شده یا زمینهایی که خود آنها به مسلمانان و یا پیشوای مسلمانان بخشیده اند یا زمینهایی که مردمش از آنجا کوچ کرده اند بسته میشود. بلکه طبق احتمالی که بعدابیان خواهیم کرد بر زمینهای موات نیز خراج بسته میشود.
دادن اراضی به افراد ممکن است به صورت اجاره و یا به صورت مزارعه باشد، و بسا هر چیزی که از آنها گرفته میشود به هر صورت عنوان خراج بر آن اطلاق گردد، و ممکن است گفته شود آنچه به صورت اجاره گرفته میشود خراج است و آنچه به صورت مزارعه گرفته میشود مقاسمه نام دارد.
اما آنچه از صحیحه محمد بن مسلم استفاده میشود این است که واژه خراج بر جزیه نیز اطلاق میگردد. پس مفهوم خراج چیزی گسترده تر و اعم از جزیه است. در این صحیحه آمده است: "از آن حضرت از اهل ذمه پرسیدم که چه باید بدهند تا خونها و اموالشان در پناه اسلام باشد؟ فرمود: خراج باید بدهند. اگر از سرانه آنها جزیه گرفته شود دیگر بر زمینهای آنها چیزی نیست، و اگر از زمینهای آنها چیزی گرفته شود دیگر