و ممکن است بر آنچه ما یادآور شدیم نیز به صحیحه عبدالله بن سنان استدلال شود که گفت شنید م که امام صادق (ع) میفرمود: "خمس تنها در خصوص غنایم است"ما حق الامام فی اموال الناس ؟ قال الفئ والانفال والخمس. و کل ما دخل منه فئ او انفال او خمس او غنیمة فان لهم خمسه فان الله یقول و اعلموا انماغنمتم من شئ فان لله خمسه و للرسول ولذی القربی والیتامی و المساکین. و کل شئ فی الدنیا فان لهم فیه نصیبا، فمن وصلهم بشئ فما یدعون له لاممایأخذون منه. (وسائل 6 / 373، ابواب انفال، باب 1، حدیث 33) . در تفسیر عیاشی آمده است:"فمن وصلهم بشئ ممایدعون له اکثر مما یأخذون منه." (تفسیر عیاشی 2 / 62) . در هردو عبارت ابهام وجود دارد، محتمل است عبارت تفسیر صحیح باشد و "مما" غلط است و صحیح آن "فما" باشد. بدین صورت که موضوع بحث در اینجا خصوص اموالی است که از کفار به مسلمانان میرسد؛ پس حصر اضافی است، یعنی از اموال کفار که به دست مسلمانها میرسد فقط آنچه غنیمت است خمس دارد.
مطلب چهارم: فئ چیست و مقصود از آن در زبان شارع کدام است ؟
1 - راغب در مفردات گوید: "فئ بازگشت به حالت نیکی است که پیش از آن بوده است. خداوند متعال میفرماید: (حتی یفئ الی امرالله) ، (فان فاءت) و (فان فاؤوا) . و از همین مورد است "فاء الظل" سایه برگشت. و فئ گفته نمی شود مگر برای آن بخش از سایه که بازمی گردد. میفرماید:"یتفیؤ ظلاله"
سایه هایش بازمی گردد. و به غنیمتی که بدون مشقت و سختی به دست آمده فئ گفته میشود. خداوند متعال میفرماید (ما افاء الله علی رسوله) آنچه خدا - بدون جنگ - به پیامبرش بازگردانید. (مما افاء الله علیک) آنچه خدا به تو بازگردانید.ر.ک . وسائل 6 / 356، ابواب قسمة الخمس، باب 1، حدیث 3.
2 - در نهایه آمده است: "واژه فئ در حدیث با صیغه های مختلف زیاد آمده است. و آن چیزی است از اموال کفار که بدون جنگ و پیکار در دست مسلمانان قرار میگیرد. و اصل فئ به معنی رجوع است. گفته میشود:"فاء یفئ فئة و فیوء" گویا این اموال در