سوره حشر تنها اموال بنی نضیراست که پیشتر بدان اشاره شد.
ثالثا آنچه از روایات و کتابهای تاریخ استفاده میشود آیه خمس پس از جنگ بدر فرود آمده است [در سال دوم هجرت ] و آیه فئ در مورد بنی نضیر است که پس از جنگ احد صورت پذیرفته است [در سال چهارم هجرت ] و این معنی ندارد که متقدم متأخر را نسخ کند.
در هر صورت حکم نزد ما روشن است، چراکه آنچه بدون جنگ به دست آمده از انفال است و چنانکه بعدا خواهیم گفت تمام انفال در اختیار امام است.همان گونه که ملاحظه میفرمایید استاد بزرگوار علاوه بر اینکه به صراحت بیان داشته اند پیامبرخدا(ص) به دستور خداوند فدک را به دختر خود فاطمه زهرا(س) بخشید، فدک را سمبل حکومت میدانند، که از این روایات نیز استفاده میشود، و ما در کتابچه ای زیر عنوان "فدک مرثیه ای که دوباره باید خواند" به این موضوع پرداخته ایم. - این کتاب در پاییز 1379 در قم توسط انتشارات فاضل به چاپ رسیده است - مرحوم شهید آیة الله سید محمدباقر صدر نیز کتابی دارند به نام: "فدک فی التاریخ" که به فارسی نیز ترجمه شده است که دیدگاه ایشان مؤید نظراستاد است و در این زمینه قابل توجه و خواندنی است. (مقرر) و ما پیش از این نیز گفتیم که غنایم هم از انفال است. و در آن نیز تقسیم متعین نیست [بلکه محول به صلاحدید حاکمیت است ]. در این مورد به آنچه ما در ابتدای بحث غنایم نگاشتیم مراجعه شود.الدر المنثور 192/6.
مطلب سوم: آیا فئ و انفال خمس دارد؟
پیش از این ما در بحث غنایم گفتیم که خمس در غنائم، پس از برطرف کردن نیازمندیهای فوری است و به آن جهت است که میخواهند غنایم را بین رزمندگان تقسیم کنند. یعنی خمس غنائم به لحاظ تقسیم آن بین رزمندگان و اختصاص آن به رزمندگان است، زیرا خمس در واقع یک نوع مالیات اسلامی است که از مردم به نفع بیت المال و دولت اسلامی گرفته میشود و در اختیار امام و رهبر به عنوان اینکه رهبر مسلمانان است قرار میگیرد.
و فئ و انفال همه از آن امام و خالصه اوست و دیگر مجالی برای قراردادن خمس در آن نیست.تفسیر قرطبی 12/18.