خود برمی گزیند، که به این گونه چیزها صفی گفته میشود جمع آن صفایا است.
و از همین مورد است حدیث عایشه که گفته: صفیه [یکی از همسران پیامبر(ص)] از صفایا است، یعنی صفیه دختر حیی از کسانی است که پیامبر(ص) از غنایم خیبر برگزید."خراج 57/.
و چه بسا صفیه بر هر چیزی که ویژه پیامبر یا امام بوده اطلاق میشده است؛ ابوداود سجستانی را میبینیم که در کتاب خراج و فئ از سنن خود بابی را ذیل عنوان "صفایای پیامبر خدا(ص)" میگشاید و در آن زمینهایی را که با اسب و شتر فتح نشده ذکر میکند و در آن از قول عمر متذکر میشود که گفت: "پیامبر خدا سه دسته صفیه داشت، صفایای بنی نضیر و خیبر و فدک ."عن ابی جعفر(ع) قال: ما کان للملوک فهو للامام. (وسائل 372/6، ابواب انفال، باب 1، حدیث 31).
در هر صورت در این زمینه روایات مستفیضه ای رسیده است و فتاوی بر این مستقر شده است که "صفایا" از اموالی است که خداوند آن را برای پیامبرش و پس از وی برای امام جانشین وی قرار داده است.
[فتاوی و روایات مسأله ]
1 - شیخ در نهایه در شمار انفال مینویسد: "و برای او [ امام ] است پیش از اینکه انفال تقسیم شود: کنیز زیبا و اسب چابک و لباس ارزشمند و چیزهایی که همانند اینهاست. چیزهایی از برده و کالا که همانندی برای آن نیست."عن ابی عبدالله(ع)... قال: و کل ارض میتة قد جلا اهلها، و قطائع الملوک . (وسائل 372/6، ابواب انفال، باب 1، حدیث 32).
2 - و در کتاب فئ خلاف (مسأله 6) مینویسد: "آنچه از صفایا پیش از تقسیم برای پیامبر(ص) بود برای جانشین اوست، و همه فقها گفته اند که این حکم با مرگ وی - پیامبر - باطل میشود، دلیل ما اجماع فرقه و روایات آنان است."نهایه ابن اثیر 40/3.