"اجام به کسر همزه و فتح آن و نیز همزه با مد (آجام) جمع اجمه - با حرکت مفتوح -: سرزمینی است که از نی پوشیده شده است."لسان العرب 8/12. ظاهرا حکم هر دو [جنگلها و زمینهای نیزار] یکی است، زیرا هر دو از مظاهر طبیعت اند که متعلق به اشخاص بخصوصی نیستند، پس هر دو ویژه امامند.
از آنچه ما گفتیم و نیز از اطلاق روایات، و عموم حکم که در مورد جنگلها و قله کوهها و عمق بیابانها گفته شده استفاده میشود که همگی دارای یک حکم هستند، چه در اراضی عنوة باشند و چه در مجاور زمینهای آباد شده که مالک شخصی دارد، مگر آن مواردی که عرفا حریم زمینهای آباد شده محسوب میگردد.
پس آنچه توهم شده که انفال ویژه زمینهایی است که مجموعه آن در اختیار امام است، با توجه به آنچه گفتیم ضعف آن آشکار میشود.
گفته نشود که بین روایات این باب و آنچه دلالت دارد که زمینهای مفتوح عنوة برای همه مسلمانان است "عموم و خصوص من وجه"مجمع البحرین 460/. است، پس چرا در مورد اجتماع اخبار باب بر آنها مقدم دانسته میشود؟ که در پاسخ گفته میشود: با جنگ و پیروزی تنها املاک دایر و آباد کفار به مسلمانان منتقل میشود و به ملکیت آنان درمی آید، اما زمینهای موات و کوهها و بیابانها و جنگلها به همان ویژگی اولیه خود که برای امام است باقی میماند.[پس روایات مربوط به اراضی مفتوح عنوة شامل اینها نمی شود تا توهم تعارض به وجود آید].