انفال پرسیدم، فرمود: "هر زمین بایر یا هر چیزی که ویژه پادشاهان است و عمق بیابانها و قله کوهها و هر چیزی که اسب و شتری بر آن تاخته نشده، که همه اینها ویژه امام است."و کل ارض خربة و بطون الاودیة . وسائل 364/6، ابواب انفال، باب 1، حدیث 1.
6 - روایتی که عیاشی از داود بن فرقد، از امام صادق (ع) روایت کرده است که گفت: عرض کردم انفال چیست ؟ فرمود: "عمق بیابانها، قله کوهها، جنگلها و معادن."و ما کان من ارض خربة او بطون الاودیة . (وسائل 367/6، ابواب انفال، باب 1، حدیث 10).
7 - روایتی که از ابوبصیر از امام باقر(ع) روایت شده است که فرمود: "انفال از آن ماست." عرض کردم: انفال چیست ؟ فرمود: "از آنهاست معادن و جنگل ها و هر زمین بی صاحب."وسائل 368/6، ابواب انفال، باب 1، حدیث 12. اگر چه برخی از این روایت ها از نظر سند ضعیف است ولی ضعف سند به اشتهار این حکم بین اصحاب جبران میشود، به ویژه اینکه اصحاب در ابواب مختلف به مرسله حماد عمل کرده اند. علاوه بر اینکه "عمق بیابانها" در صحیحه حفص و دو موثقه محمد بن مسلم آمده است و بسا گفته شود که تفاوتی بین این و دو رفیق آن [ قله کوهها و اراضی بایر ] نیست، و ما پیش از این گفتیم که اینها در اراضی موات و در زمین های بی صاحب نیز جای میگیرد، و دلیل های آنها نیز شامل حال اینها نیز میگردد، و اعتبار نیز مساعد این نظریه است، زیرا ما گفتیم ملاک در اموالی که برای امام است این است که مال از اموال عمومی باشد که متعلق به اشخاص نیست و از نتیجه تلاش آنان به دست نیامده باشد.
و باز ما پیش از این گفتیم که اساس ملکیت برای اشخاص نتیجه کار و تلاش آنان است، پس چیزی ویژه آنان نیست مگر آنچه را با تلاش و کوشش خود به دست آورند و یا دیگران نتیجه تلاش و کوشش خود را با وسایط اختیاری [مانند بخشش ] و یا قهری