چهار پنجم آن باید - طبق هر دو نظر - در جهت این دو نوع - رزمندگان و مصالح عمومی مسلمانان - به کار گرفته شود. و در هر صورت مصالح نزد آنان مقدم است.
دلیل ما در این که جزیه از مجاهدان است و دیگران با آنها در آن شریک نمی باشند اجماع فرقه امامیه و روایات آنهاست. و هنگامی که در این مورد ثابت شود در مورد همه ثابت میشود، زیرا به نظر ما صلح نیز یک نوع جزیه است. اما آنچه به عنوان ده یک گرفته میشود در جهت مصالح مسلمانان مصرف میشود، زیرا دلیلی بر آن نداریم که بخشی از آن در جهتی و بخش دیگر آن در جهتی دیگر به کار گرفته شود."الاموال 59/.
2 - در نهایه آمده است: "مورد مصرف جزیه در زمان پیامبر(ص) تنها مهاجرین بودند و در این زمان از آن کسانی است که در جایگاه آنان در یاری رساندن به اسلام و دفاع از دیگر مسلمانان قرار گرفته اند."مصباح الفقیه، کتاب الزکاة 17/. البته اینکه رسول خدا(ص) در زمان خود جزیه را به مهاجرین اختصاص میداد دلیل بر این نمی باشد که جزیه منحصر به آنان باشد. البته در اینجا نکته ای است شایان تأمل.
3 - در مبسوط آمده است: "مصرف جزیه مصرف غنیمت است که ویژه مجاهدان است و نیز آنچه از آنان - مشرکان - برای ورود به کشورهای اسلامی گرفته میشود، زیرا این هم پولی است که از اهل شرک گرفته شده است."احکام القرآن 126/3، باب وقت و جوب جزیه. همانند این مطلب را علامه نیز در منتهی آورده است.خلاف 344/2.
4 - در تذکره آمده است: "مصرف جزیه همان مصرف غنیمت است، زیرا آن مالی است که با اعمال