"به ابن عباس گفتم: سوره حشر؛ گفت: بگو سوره بنی نضیر.تاریخ طبری 3223/6، (چاپ لیدن) [چون آیاتی از این سوره درباره بنی نضیر نازل شده است ]."
2 - باز در همان کتاب به سند خود از سعید بن جبیر روایت شده که گفت: "به ابن عباس گفتم: سوره حشر؛ گفت: این سوره درباره بنی نضیر فرود آمده است."باب هشتم کتاب پیرامون منابع مالی حکومت اسلامی است که یک مقدمه و شش فصل را دربرگرفته است. فصل اول درباره زکات، فصل دوم درباره خمس و فصل سوم درباره غنایم جنگ و اراضی مفتوح عنوة بود که به تفصیل در جلد ششم مبانی فقهی به ترجمه و تقریر آن پرداختیم، واکنون فصل چهارم از این باب یعنی مبحث فئ است که خدمت شما تقدیم میگردد. (مقرر)
3 - [برخی از مورخان و مفسران نیز] گفته اند: "این سوره درباره آوارگان بنی نضیر - که از یهودیان مدینه بودند - فرود آمده است. و این از آن روست که چون پیامبر(ص)وارد مدینه شد بنی نضیر با او قرارداد مصالحه امضاء کردند که نه با او بجنگند و نه به همراه او بجنگند، آنگاه پیمان را شکستند. کعب بن اشرف [سرکرده بنی نضیر] به مکه سفر کرد و با ابوسفیان و قریش پیمان امضاء کرد که آنان یکپارچه علیه محمد(ص) باشند. جبرئیل فرود آمد و داستان این پیمان نامه را برای پیامبر(ص) بازگفت.
از سوی دیگر پیامبرخدا(ص) به نزد بنی نضیر رفت و از آنان درباره دیه دو کشته از بنی عامر کمک خواست، آنان که پیامبر را تنها دیدند به یکدیگر گفتند: شما هیچ گاه او را بدین صورت نمی یابید، اکنون از بام این خانه سنگی بر سر او بیندازید و او را بکشید. خبر این توطئه نیز از آسمان به پیامبر(ص) رسید، حضرت به پاخاست و به سوی مدینه روان شد. آنگاه اصحاب خویش را فراخواند و داستان مکر یهود را برای آنان بازگفت و محمدبن مسلمه را فرمان داد تا رئیس آنان کعب بن اشرف را به قتل برساند، و خود با جمعی از مردم به سوی آنان حرکت کرد. و آنان در قلعه های مستحکم پناه گرفتند. در این میان عبداللهبن ابی منافق نیز پیامی برای بنی نضیر فرستاد که اگر شما قیام کنید ما نیز با شما قیام