صفحه ۲۰۳

کسی که بر معاهدی ستم روا دارد و یا او را کوچک شمارد و یا او را برکاری که توان انجام آن را ندارد وادارد یا بدون رضایت او از وی چیزی دریافت کند، روز قیامت من با او محاجه می‎کنم [و با انگشت به سوی خود اشاره نمود] آنگاه پیامبرخدا(ص) فرمود: آگاه باشید هر کس فردی را که در پناه خدا و پیامبر است بکشد خدا بوی بهشت را بر وی حرام می‎کند، و بوی بهشت از فاصله هفتاد بهار استشمام می‎شود.مستدرک الوسائل ‏267/2، ابواب جهاد عدو، باب 56، حدیث 4 و 5.

10 - در خراج ابویوسف آمده است که گفت: "برخی از مشایخ پیشین با حذف زنجیره سند برای من روایت کردند از پیامبر اکرم (ص) که آن حضرت عبدالله بن ارقم را برای دریافت جزیه اهل ذمه فرستاد و چون از نزد وی حرکت کرد. او را صدا زد و فرمود: هشدار که هر که بر معاهدی ستم روا دارد یا او را به کاری بیش از توانش وادارد یا به او بی حرمتی کند یا بدون رضایت او چیزی از وی دریافت کند، من روز قیامت وی را مؤاخذه خواهم کرد."عن العرباض بن ساریة السلمی قال: نزلنا مع النبی (ص) خیبر، و معه من معه من أصحابه، و کان صاحب خیبر رجلا ماردا منکرا، فأقبل الی النبی (ص) فقال: یا محمد، ألکم أن تذبحوا حمرنا و تأکلوا ثمارنا و تضربوا نساءنا؟ فغضب النبی (ص) و قال: "یا بن عوف، ارکب فرسک ثم ناد: أن الجنة لاتحل الا لمؤمن، و أن اجتمعوا للصلاة". قال: فاجتمعوا ثم صلی بهم النبی (ص) ثم قام فقال: "أیحسب أحدکم متکئا علی أریکته قد یظن أن الله - عزوجل - لم یحرم شیئا الا ما فی هذا القرآن ؟ ألا و انی والله قد أمرت و وعظت و نهیت عن أشیاء انها لمثل القرآن أو أکثر. وان الله - عزوجل - لم یحل لکم أن تدخلوا بیوت أهل الکتاب الاباذن و لاضرب نسائهم و لاأکل ثمارهم اذا أعطوکم الذی علیهم." (سنن بیهقی ‏204/9، کتاب الجزیة، باب لایأخذ المسلمون من ثمار اهل الذمة) . و از این قبیل روایات دیگری در این زمینه رسیده است.

پس چون حال کسی که اموال اهل ذمه را بدون رضایت آنان دریافت می‎کند این گونه باشد، حال کسی که در خونهای مسلمانان غوطه می‎خورد و اموال و آبروی آنان را بدون هیچ پرهیز و احتیاطی به مجرد احساسهای درونی و توهمات و القائات مورد تعرض قرار می‎دهد چگونه خواهد بود؟! بار خدایا ما را از آنچه موجب خشم و عذاب تو می‎گردد در امان بدار.

ناوبری کتاب