کرد که جزیه از سرانه آنان برداشته شود و در عوض مالیات دو برابر بپردازند.
پس بر آنان است که آنچه را بر آن مصالحه کرده اند و بدان رضایت داده اند بپردازند، تا آنگاه که حق آشکار شود."جواهر 249/21. ظاهر این خبر این است که در زمان صلح و تقیه، ملاک همان چیزی است که بر آن مصالحه کرده و بدان رضایت داده اند، و مقدار مشخصی برای آن متعین نیست.
البته از این روایت استفاده میشود که این یک حکم ثانوی و مقطعی است نه یک حکم اولی و همیشگی. و در اینجا نکته ای است شایان توجه.
مرحوم علامه در منتهی جواز جمع را تقویت کرده و گفته است: "امام مخیر است که جزیه قرار دهد اگر بخواهد بر سرهای آنان (به صورت سرانه) و اگر بخواهد بر زمینهایشان. و آیا جایز است بر هر دو قرار دهد، بدین گونه که مقداری سرانه بگیرد و مقداری از زمینهایشان ؟ دو شیخ [شیخ طوسی و شیخ مفید] و نیز ابن ادریس گفته اند: جایز نیست، بلکه از یکی از آنها میتواند دریافت کند. و ابوالصلاح گفته است: از هر دو میتواند دریافت کند، و به نظر من این نظر درست تر است.
دلیل ما این است که طبق آنچه ما پیش از این گفتیم برای جزیه حداقل و حداکثری مشخص نشده است و مقدار آن به نظر امام واگذار شده است، از این رو وی میتواند به صورت سرانه یا از زمینهایشان دریافت کند، همان گونه که جایز است چیزی را که امسال به صورت سرانه میگرفته سال بعد دو برابر کند، و این با اظهار انقیاد آنان مناسب تر است."محمد بن مسلم قال: سألته عن اهل الذمة ماذا علیهم مما یحقنون به دماءهم و اموالهم ؟ قال: الخراج و ان أخذ من رؤوسهم الجزیة فلا سبیل علی ارضهم، و ان اخذ من ارضهم فلا سبیل علی رؤوسهم. (وسائل 114/11، ابواب جهاد عدو، باب 68، حدیث 3) . ولی هم ایشان در جهاد مختلف، خلاف این را گفته است؛ اگر چه در پایان کلامشان