صفحه ۱۱۷

مسلمان شوند و یا با دست خود و با ذلت جزیه بپردازند، و پیکار با توطئه گران که از آنان دست برداشته نمی شود تا به امر خدا بازگردند یا کشته شوند.روایت مقطوعه به روایتی گفته می‎شود که زنجیره سند آن گسسته باشد و سند آن به امام نرسد. (مقرر) این روایت در وسائل نیز از آن حضرت نقل شده است.صالح رسول الله(ص) عبدة الاوثان علی الجزیة الامن کان منهم من العرب و قبل الجزیة من أهل البحرین و کانوا مجوسا.(المصنف ‏86/6، کتاب اهل الکتاب، حدیث 10091) . در کنار این گونه روایات باید گفت: بلکه در زمان خلافت امیرالمؤمنین (ع) بی تردید در کشورهای اسلامی مانند عراق و ایران و مصر کفار غیر اهل کتاب و مجوسیان بسیاری یافت می‎شدند ولی شنیده نشده است که آن حضرت (ع) کارگزاران خویش را به مجبور کردنشان به قبول اسلام و یا کشته شدن فرمان داده باشد.

11 - در کتاب الغارات به سند خود آورده است که گفت: "علی (ع) محمد بن ابی بکر را به عنوان فرمانروا به مصر فرستاد، وی به علی (ع) نامه ای نوشت و در آن از مرد مسلمانی که به زنی نصرانی تجاوز کرده و از کفاری که برخی از آنان خورشید و ماه را می‎پرستند و در بین آنان کسانی یافت می‎شوند که از اسلام باز گشته اند و از بنده مکاتبی [که برای آزادی با مولای خود قراردادی نوشته است ] و اکنون از دنیا رفته و مال و فرزندانی به جای نهاده است پرسش نمود.

علی (ع) در پاسخ او نوشت بر مسلمانی که به زنی نصرانی تجاوز کرده حد جاری کن. و زن نصرانی را به مسیحیان واگذار کن که هرگونه بخواهند نسبت به وی قضاوت کنند. و درباره زندیقان به وی دستور فرمود: کسانی از آنان را که ادعای اسلام داشته اند به قتل برساند، و دیگر کافران را به حال خویش واگذارد تا هر چه را خواستند بپرستند."عن رسول الله(ص) قال: القتال قتالان قتال المشرکین حتی یؤمنوا او یعطوا الجزیة عن ید و هم صاغرون و قتال الفئة الباغیه حتی تفئ الی امر الله. (الحدیث درالمنثور‏228/3) .

ناوبری کتاب