درباره کتاب محکم و متشابه و نیز کتاب سلیم بن قیس مطالبی در دلیل پنجم و ششم دلایل اثبات ولایت (بخش قبلی کتاب) داشتیم، مراجعه گردد. (مرحوم مجلسی و صاحب وسایل الشیعه باکتاب محکم و متشابه، معامله حدیث میکنند).
7- اصول کافی از امام رضا(ع) چنین روایت میکند:
"و امام عالمی است که بر او چیزی پوشیده نیست و نگهبانی است که از مسؤولیت خود احساس خستگی نمی کند... آگاهی اش فزاینده، بردباری اش کامل، توانا به امامت و آگاه به سیاست است، اطاعتش واجب، به امر خدا قائم، خیرخواه بندگان خدا و نگهبان دین خداست."و الامام عالم لا یجهل و راع لا ینکل...، نامی العلم، کامل الحلم، مضطلع بالامامة، عالم بالسیاسة، مفروض الطاعة، قائم بامرالله، ناصح لعباد الله، حافظ لدین الله. (اصول کافی 202/1، کتاب الحجة، باب نادر جامع فی فضل الامام، حدیث 1).
در متن روایت کلمه "لاینکل" آمده، یعنی در انجام مسؤولیت احساس ترس و ضعف نمی کند؛ و کلمه "مضطلع بالامامة" از ماده "ضلاعة" به معنی قوت و توان است، یعنی توان امامت و اداره جامعه را دارد. در این روایت گرچه مراد بیان احقیت دوازده امام (ع) برای خلافت - از آن جهت که دارای این ویژگیهای نیک هستند - میباشد، اما چون ملاک امامت دارا بودن این صفات است پس به تناسب حکم و موضوع هر کس بخواهد رهبری امت اسلامی را به عهده بگیرد لازم است که واجد این ویژگیها باشد، منتهی با وجود و ظهور ائمه معصومین (ع) این حق از جانب خداوند تبارک و تعالی برای آنان ثابت و حتمی است و طبق مذهب ما، دیگران را نمی رسد که این جامه را از روی غصب و به ناروا برتن کنند.
8- وسایل الشیعه به سند صحیح از عبدالکریم بن عتبه هاشمی روایت میکند که گفت: من در مکه کنار امام صادق (ع) نشسته بودم که دسته ای از مردم بر آن حضرت وارد شدند... حضرت رو به عمروبن عبید کرد و فرمود:
"ای عمرو از خدا بپرهیز و شما ای جماعت از خدا بپرهیزید؛ بی تردید پدرم که بهترین مردم روی زمین و داناترین آنان به کتاب خدا و سنت پیامبر(ص) بود گفت که پیامبرخدا(ص) فرمود: کسی که مردم را با شمشیر بکوبد و آنان را به اطاعت از خود فراخواند و حال آنکه در میان مسلمانان کسی داناتر از وی وجود داشته باشد گمراهی است که در دین بدعت گذارده است."عن عبدالکریم بن عتبة الهاشمی قال: کنت عند ابی عبدالله (ع) بمکة اذ دخل علیه اناس... ثم اقبل علی عمروبن عبید فقال: یا عمرو، اتق الله و انتم ایها الرهط فاتقوا الله فان ابی حدثنی - و کان خیر اهل الارض و اعلمهم بکتاب الله و سنة نبیه - ان رسول الله (ص) قال: من ضرب الناس بسیفه و دعاهم الی نفسه و فی المسلمین من هو اعلم منه فهو ضال متکلف. (وسائل 28/11، ابواب جهاد عدو، باب 9، روایت 2).