صفحه ۵۰

از طرف دیگر در ارتباط با تمجید از حکومت پیشوایان عادل و آثار و برکات آن نیز روایات زیاد است که پیش از این [در دلیل دهم، ضرورت حکومت، جلد اول، بخش سوم کتاب ] روایاتی را متذکر شدیم، در اینجا نیز به ذکر این روایت اکتفا می‎کنیم:

حفص بن عون از پیامبر اکرم (ص) روایت می‎کند که آن حضرت فرمود:

"یک ساعت امام عادل از هفتاد سال عبادت بهتر، و اجرای یک حد برای خداوند در زمین از چهل روز بارندگی نافع تر است."ساعة امام عادل افضل من عبادة سبعین سنة، و حد یقام لله فی الارض افضل من مطر اربعین صباحا. (وسائل ‏308/18، ابواب مقدمات الحدود، باب 1، حدیث 5).

استناد به روایات ضرورت عدالت قاضی و امام جمعه وجماعت بر عدالت رهبر

از سوی دیگر روایاتی که بر ضرورت عدالت قاضی و وجوب پرهیز از قضات جور دلالت دارد، دلیل دیگری است بر ضرورت عدالت در حاکم اسلامی زیرا علاوه بر اینکه امام و رهبر خود نیز می‎تواند بر مسند قضاوت بنشیند، آن گونه که حضرت علی (ع) در زمان خلافت خود این گونه عمل می‎نمود، تعیین قضات یکی از کارها و شؤون حاکم اسلامی است؛ و در جایی که ما در قاضی عدالت را شرط می‎دانیم به طریق اولی در حاکم اسلامی که مسلط بر مال، جان و ناموس جامعه است باید عدالت را شرط بدانیم.

روایات در این باره بسیار است که برخی از آنها در کتاب وسایل الشیعه باب 1 و 3 از ابواب صفات قاضی ذکرشده است. یکی از آن روایات، خبر سلیمان بن خالد است که از امام جعفرصادق (ع) روایت نموده که آن حضرت فرمود:

"از قضاوت بپرهیزید، چرا که قضاوت مخصوص پیشوایی است که آگاه به قضاوت بوده و در بین مسلمانان با عدالت رفتار کند. همانند پیامبر(ص) یا وصی پیامبر."اتقوا الحکومة فان الحکومة انما هی للامام العالم بالقضاء، العادل فی المسلمین لنبی (کنبی) او وصی نبی. (وسائل ‏7/18، ابواب صفات قاضی، باب 3، حدیث 3).

و نیز دلیل دیگر بر ضرورت عدالت در رهبری اعتبار عدالت در امام جمعه و جماعت است، هنگامی که ما عدالت را در امام جمعه و جماعت لازم دانستیم درباره امام مسلمین که فرجام تمام امور مسلمانان به دست اوست و بر نفوس و اموال و اعراض آنان مسلط است عدالت به طریق اولی و اقوی شرط خواهد بود. به علاوه قول حق آن است که تعیین امام جمعه و نماز عیدین (قربان و فطر) از شؤون

ناوبری کتاب