صفحه ۴۱۵

4- در خبر طلحة بن زید، ازامام صادق (ع) وارد شده که فرمود:

"شخص ستمگر و آنکه او را یاری می‎دهد و آنکه از عمل وی اظهار خشنودی می‎کند، هر سه با هم شریک هستند."العامل بالظلم و المعین له والراضی به شرکاء ثلاثتهم. (وسائل ‏128/12، ابواب ما یکتسب به، باب 42، حدیث 2).

5- سلیمان جعفر می‎گوید:

"به امام رضا(ع) گفتم: درباره کردار سلطان چه می‎فرمایید؟ فرمود: "ای سلیمان، وارد شدن در کارهای آنان و کمک کردن به آنان و تلاش در جهت رفع نیازمندیهای آنان برابر با کفر، و نگاه کردن به آنان از روی توجه از گناهان کبیره است که مرتکب آن مستحق آتش است.عن سلیمان الجعفری، قال: قلت لابی الحسن الرضا(ع): ما تقول فی اعمال السلطان ؟ فقال: "یا سلیمان" الدخول فی اعمالهم و العون لهم و السعی فی حوائجهم عدیل الکفر، و النظر الیهم علی العمد من الکبائر التی یستحق بها النار. وسائل ‏138/12، ابواب مایکتسب به، باب 45، حدیث 12.

روشن است که مراد از "سلطان" در اینجا سلطان ستمگر است.

6- در خبر ابن ابی یعفور آمده که گفت:

"نزد امام صادق (ع) بودم، مردی از اصحابمان بر وی وارد شد و گفت: فدایت گردم، چه بسا به یکی از اصحاب ما تنگدستی و فشار وارد بیاید و دعوت شود که برای آنان بنایی را بسازد یا نهری را لایروبی کند یا مرزی را اصلاح نماید، نظر شما در این باره چیست ؟ حضرت فرمود: "من دوست ندارم گرهی برای آنان بزنم یا یک کوک برای آنان بدوزم و مابین دو سنگلاخ (سرتاسر زمینهای حاصلخیز مدینه) برای من باشد، و نه حتی تراشیدن سر یک قلم، بدان که یاوران ستمکاران روز قیامت در سراپرده ای از آتش هستند تا خداوند بین سایربندگان حکم براند."ما احب انی عقدت لهم عقدة او و کتب لهم وکاء و ان لی مابین لابینها، لا و لامذة بقلم، ان اعوان الظلمة یوم القیامة فی سرادق من نار حتی یحکم الله بین العباد. (وسائل ‏129/12، أبواب ما یکتسب به، باب 42، حدیث.)

7- در خبر سکونی، از جعفر بن محمد، از پدران آن حضرت (ع) آمده است که پیامبرخدا(ص) فرمود:

"آنگاه که روز قیامت می‎شود فریادگری فریاد می‎زند: کجایند یاوران ستمگران و آنکه برای آنان دواتی را لیقه کرده، یا در کیسه ای را برایشان بسته، یا مدادی را برای آنان تراشیده، اینان را نیز با آنان محشور کنید."قال رسول الله (ص): "اذا کان یوم القیامة نادی مناد: این اعوان الظلمة و من لاق لهم دواة، او ربط کیسا، او مدلهم مدة قلم، فاحشروهم معهم. (وسائل ‏130/12، ابواب مایکتسب به، باب 42، حدیث 11).

ناوبری کتاب