صفحه ۳۱۲

آنگاه بعد از من نیز برای بیعت دست به دست او (علی (ع" بدهید، بدانید که من با خدا بیعت نموده و پیمان بسته ام و علی با من بیعت کرده و من از سوی خداوند برای او بیعت می‎گیرم و آن کس که پیمان بشکند علیه خویش پیمان شکسته است...

ای مردم از خدا بپرهیزید و با علی امیرالمؤمنین و حسن و حسین و سایر ائمه بیعت کنید، اینان کلمه پاک و جاویدان هستند، خداوند آنکه مکر کند را هلاک و آنکه وفادار ماند را رحمت کند...

در این هنگام مردم ندا دادند: شنیدیم و امر خدا و رسول وی را با دلها و زبانها و دستهایمان اطاعت کردیم. پس برای بیعت با پیامبرخدا(ص) و علی (ع) هجوم آورده و به آنان دست دادند... و از آن هنگام دست دادن (در اسلام) سنت و رسم شد و کسانی که حق خلافت نیز نداشتند آن را به کار گرفتند."احتجاج طبرسی ‏34/1_41.

17- و در ارشاد مفید آمده است: طبق روایت شعبی هنگامی که عبدالله بن عمربن خطاب، و سعدبن ابی وقاص، و محمد بن مسلمه، و حسان بن ثابت، و اسامة بن زید از بیعت امیرالمؤمنین (ع) سرپیچی کردند، آن حضرت ضمن خطبه ای فرمود:

"ای مردم، شما با من بر اساس آنچه دیگران پیش از من بر اساس آن بیعت کردند بیعت کردید. مردم پیش از اینکه بیعت کنند صاحب اختیارند، اما هنگامی که بیعت کردند دیگر اختیاری (در نافرمانی) برای آنان نیست.

همانا وظیفه امام استقامت است و وظیفه مردم تسلیم نظر او بودن، و این بیعت همگانی بود، کسی که از آن روی بگرداند از دین اسلام رویگردان شده، و راه دیگری به غیر راه اهل اسلام را پیموده است؛ و بیعت شما با من یک امر ناگهانی و بدون فکر و آگاهی نبود و امر من با شما یکی نیست، من شما را برای خدا می‎خواهم و شما من را برای خودتان."ایها الناس، انکم بایعتمونی علی ما بویع علیه من کان قبلی، و انما الخیارللناس قبل ان یبایعوا، فاذا بایعوا فلا خیارلهم، و ان علی الامام الاستقامة و علی الرعیة التسلیم. و هذه بیعة عامة من رغب عنها رغب عن دین الاسلام و اتبع غیر سبیل اهله و لم تکن بیعتکم ایای فلتة و لیس امری و امرکم واحدا و انی اریدکم لله و انتم تریدوننی لانفسکم. (ارشاد مفید 116/).

ناوبری کتاب